Nová silnice mezi Ostravou a Opavou je v provozu. Uleví obcím i řidičům

Ředitelství silnic a dálnic dokončilo nový úsek silnice mezi Ostravou a Opavou. Jde o klíčovou tepnu regionu s návazností na Slovensko, která patří k nejvytíženějším a nejnebezpečnějším v kraji. Desetikilometrový úsek začíná asi kilometr za Ostravou, obkrouží obce Velká Polom a Hrabyně a v Mokrých Lazcích se napojí na původní silnici. Jízda po nové čtyřproudé cestě má být především bezpečnější.

Stavba za více než tři a půl miliardy korun trvala se dvěma přerušeními přes šest let, příprava danáct let. Nová silnice se vyhne velkým převýšením, například nebezpečnému hrabyňskému kopci, kde se stalo mnoho tragických nehod, a odvádí tranzitní dopravu z hustě zastavěné Velké Polomi, Hrabyně a její části Josefovice.

„Jsme šťastní, už jsme ani nevěřili, že se toho dočkáme. Obcí projíždělo denně kolem patnácti tisíc aut a dva tisíce kamionů. Těšíme se, že se budeme moci volně pohybovat,“ uvedla starostka Velké Polomi Ludmila Bubeníková. 

Nový úsek silnice 1/11 mezi Ostravou a Opavou
Zdroj: Grafika ČT

Stavební firma Eurovia si musela poradit s členitým terénem a složitým geologickým prostředím. Na úseku je celkem sto dvacet dva stavebních objektů, z toho čtrnáct mostů a tři mimoúrovňové křižovatky. „Jeden z mostů je výjimečný, je pět metrů vysoký a přes půl kilometru dlouhý,“ řekl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa. Dodal, že na silnici je povolená maximálně devadesátikilometrová rychlost.

Prodlouženou Rudnou stále brzdí spor

Jde ale pouze o jednu ze tří staveb, které teprve přinesou řidičům na trase mezi Ostravou a Opavou vyšší komfort a zkrátí dobu jízdu mezi městy. Zatím motoristé ušetří oproti staré cestě jen pět až sedm minut. Zbývá postavit napojení z Ostravy-Poruby a z Mokrých Lazců do Opavy. Takzvanou Prodlouženou Rudnou, která je obchvatem ostravského obvodu Poruba, stále brzdí majetkoprávní spory s jediným vlastníkem.

„I když se už podařilo majetek vykoupit, zbývá vyřešit věcné břemeno, které katastrální úřad na inkriminovaný pozemek zapsal,“ informoval Kroupa. Odhaduje, že do konce roku 2018 by mohla být hotova i tato již rozestavěná stavba.

Obchvat Komárova se má začít připravovat

Ještě déle budou muset řidiči čekat na stavbu obchvatu Opavy z městské části Komárov, který se má napojit na právě dokončenou silnici.  „I tato část se řeší. Jsme rádi, že se nám podařilo prosadit majetkoprávní a dokumentační přípravu obchvatu Komárova do návrhu rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury pro příští rok,“ sdělil moravskoslezský hejtman Miroslav Novák z ČSSD.