Praha pokračuje v privatizaci, prodá byty ve Vršovicích nebo na Hájích

Praha pokračuje v další vlně privatizací. Magistrát tentokrát prodává nájemníkům byty v domech v Libni, Vysočanech, Vršovicích a na Hájích. Do pokladny chce díky tomu získat 122 milionů korun. Privatizaci už schválila městská rada. Posvětit ji musí ještě zastupitelstvo.

Současný prodej se týká 106 bytů za průměrnou cenu zhruba 1,2 milionu korun. V následujících letech prodá město ve čtyřech fázích i tisíce dalších bytů za zhruba čtyři miliardy korun. Půjde o byty mimo jiné na sídlištích ve Strašnicích, Stodůlkách, na Černém Mostě a v Řepích.

Peníze z privatizace půjdou na speciální bydlení

Původně měla privatizace postupovat rychleji. Dokončena měla být už loni na podzim. Lidé si zatím měli možnost koupit zhruba třetinu bytů. Peníze z privatizace putují do nedávno zavedeného investičního fondu a budou sloužit na sociální bydlení.

Prodej bytů město připravovalo zhruba čtyři roky, jeho podmínky zastupitelé schválili v květnu 2012. K prodeji jsou určeny především celé domy, koupit by je měla bytová družstva. Pokud některé družstvo koupi odmítne, zůstane dům v majetku města.