Za vraždu tří novorozenců si žena odsedí 24 let

Za trojnásobnou vraždu stráví žena z Dolních Dunajovic 24 let za mřížemi. Tři své novorozené potomky zabila kvůli obavám, že ztratí partnera, který děti nechtěl. Hrozilo jí doživotí.

Za usmrcení tří dětí jí obžaloba navrhla odnětí svobody v minimální délce 25 let. Čin si podle ní žena naplánovala a předem připravila. Jako polehčující okolnost vzal soud v potaz, že nebyla nikdy předtím trestaná a že se k vraždám přiznala. Naopak přitěžující okolností byl počet usmrcení a bezbrannost obětí.  Podle soudu upřednostnila vlastní životní styl před lidským životem.

Jako poslední dnes u soudu vypovídala klinická psycholožka. Uvedla, že kvůli utajovanému těhotenství neměla ke svým dětem citový vztah. Převládal její vztah k partnerovi a novorozence nevnímala ani jako živé bytosti. Doplnila, že odsouzená nejednala pod vlivem drog, ale při činu musel nastat pocit lhostejnosti. 

Tělíčka schovávala v domě

Žena byla zadržena krátce po porodu posledního dítěte letos v únoru. Vyskytly se u ní totiž zdravotní komplikace a přítel jí zavolal záchrannou službu. Přivolaný lékař pak při poskytování pomoci zjistil, že před několika hodinami rodila, ale dítě v domě nenašel.

Žena mu nebyla schopna celou událost vysvětlit a lékař proto zavolal policii. Ta pak našla v domě v Dolních Dunajovicích ostatky tří novorozených dětí. „Nedokážu si vysvětlit, proč jsem to udělala. Vím, že jsou babyboxy, jednala jsem ve stresu,“ řekla obžalovaná dříve u soudu.

  • První dítě žena porodila na podzim 2012. Novorozenou holčičku podle svých slov uškrtila košilkou, zabalila do deky a dala do batohu, který uložila na půdě domu. 
  • O rok později porodila obžalovaná chlapečka, kterého uškrtila tkaničkou od bot. I druhé tělíčko skončilo zabalené v prostěradle v batohu na půdě.
  • Třetí dítě porodila letos v únoru. Narodil se chlapeček, kterého udusila v pytli od granulí pro psy. „Je mi to líto, nechápu to, zazmatkovala jsem,“ přiznala.

Partner o dětech nevěděl

Z výsledků vyšetřování vyplývá, že její partner o těhotenstvích a porodech nevěděl. Ty před ním tajila, protože věděla, že muž děti nechce. Chtěla mu prý vyhovět, proto tvrdila, že děti mít nemůže a příznaky těhotenství odůvodňovala zdravotními problémy – zavodněním těla.
Partner ženy soudu potvrdil, že děti nechtěl. „Pokud by se ale dítě narodilo, tak bych se k tomu postavil jako chlap,“ uvedl.

Odsouzená předtím měla manžela a dvě děti. Jejich okolí je tehdy popisovalo jako harmonickou rodinu. Pak si ale žena našla nového partnera a přestěhovala se k němu. Podle spisu žili v rodinném domku v Dolních Dunajovicích, v němž se vyráběly drogy, na nichž byl pár závislý.

Matka z Vlasatic dostala vysoký trest

Nejde o první případ několikanásobné vraždy dětí, který se v regionu stal. Pozůstatky tří novorozeňat našla policie v roce 2013 i v blízkých Vlasaticích. Podle rozsudku z loňského března je usmrtila po porodu jejich matka, která těla následně ukryla.

Své těhotenství žena skrývala i před manželem, se kterým bez problémů vychovávali dvě děti školního věku. Před soudem se pak matka bránila, že ji k vraždě novorozenců dohnala tíživá sociální situace. Za vraždu si žena odpykává 22 let ve vězení.