Bruntál chce dát nezaměstnaným práci na polích

Vedení Bruntálu chce vybudovat sociální zemědělský podnik, ve kterém by pracovali dlouhodobě nezaměstnaní. Mezi evidovanými na úřadu práce jich tam je více než polovina. Město chce využít pole, která vlastní a dosud je pronajímá. Až sto zaměstnanců by pěstovalo různé plodiny a vyrábělo by z nich produkty. Pokud se záměr podaří, bude to první takový podnik v Česku.

„Máme čtyřicet hektarů zemědělské půdy, která čeká na využití a stovky dlouhodobě nezaměstnaných s nízkou kvalifikací. Chceme se zkusit vrátit zpátky v čase, kdy zemědělství bylo pilířem zaměstnanosti na Bruntálsku,“ uvedl starosta Petr Rys.

Čtyřicet hektarů půdy čeká na využití

Město aktuálně získalo od krajského úřadu dotaci půl milionu na zpracování podnikatelského plánu a chystá výběrové řízení na jeho dodavatele. Jestli to bude obecně prospěšná společnost nebo příspěvková organizace, zatím není jasné. Vyplyne to z možností financování. V tom už městu slíbil pomoc ředitel Agentury pro sociální začleňování, se kterou město řadu let spolupracuje.

„Chceme, aby podnikatelský plán byl propracovaný do všech detailů, od vhodných plodin pro naši půdu a nadmořskou výšku, po infrastrukturu a odbyt,“ vysvětloval starosta. Financování by podle něho mohlo být z více zdrojů. Podnik nebude zaměřený jen na zemědělskou provovýrobu, ale plodiny by také zpracovával. Třeba ovoce na marmelády v bio kvalitě.

Speciál: Město Bruntál řeší dlouhodobou nezaměstnanost

Okres Bruntál je aktuálně s více než desetiprocentní nezaměstnaností na čtvrtém místě v republice. V počtu sedmnácti uchazečů na jedno volné místo je na tom vůbec nejhůř. Když se vedení města nedávno rozhodlo zaměstnat padesát z nich na veřejně prospěšné práce, těžko je shánělo. „Museli jsme oslovit dvě stě dlouhodobě nezaměstnaných, abychom mezi nimi našli padesát ochotných práci přijmout,“ řekl starosta.

Padesát lidí pracuje v technických službách

Ti, kteří nabídku odmítli bez důvodu, mohou čekat postih úřadu práce, který s městem při zaměstnávání dlouhodobě nezaměstnaných spolupracuje. „Pokud uchazeč bez vážných důvodů odmítne nabízenou práci, může být vyřazen z evidence, což může pocítit na výši sociálních dávek,“ potvrdila mluvčí centrálního pracovního úřadu Kateřina Beránková.

  • K 30. 9. 2015 byla v okrese Bruntál čtvrtá nejvyšší nezaměstnanost v republice - 10,5 procenta. Vyšší je pouze v Ústí nad Labem, Karviné a Mostu, kde dosahuje 11,5 procanta. Průměrná nezaměstnanost v Česku je 6 procent.
  • Přímo ve městě eviduje úřad práce 1559 uchazečů o zaměstnání. 712 jich je v evidenci déle než dva roky, 220 jeden až dva roky, 101 devět měsíců až rok. Celkem 1033 lidí pobírá podporu déle než devět měsíců.
  • V počtu 17 uchazečů na jedno volné prcovní místo je na tom Bruntál nejhůř v republice.

Padesát vybraných lidí nyní prochází praktickým kurzem, který je připraví na práci u technických služeb. „Zní to možná divně, ale jde především o práci s lopatou, hráběmi, kosou, hřebíky a kladívkem,“ uvedl starosta. Příští rok chce město na úklid ve městě i práce v lese zaměstnat celkem sedmdesát dlouhodobě nezaměstnaných. 

Na polích by mohlo pracovat 100 lidí

Dalších sto by jich mohlo pracovat v zemědělském podniku. Podnikatelský plán by měl být hotov do června příštího roku. Na podzim by se podle starosty mohlo začít s přípravnými pracemi. „Mohli bychom vytvořit celkem asi sto sedmdesát pracovních míst pro dlouhodobě nezaměstnané. Pak se ukáže, kdo opravdu chce pracovat,“ doplnil starosta.

Město Bruntál
Zdroj: ČTK/Dan Krzywoň

Podobně jako v Přerově na Olomoucku má vedení města obavy, že Bruntál přitahuje lidi, kteří pracovat nechtějí. „Kvůli vysoké nezaměstnanosti se k nám stěhují lidé, kteří ve skutečnosti práci nechtějí, ale jde jim o sociální dávky z úřadu práce. To ale nemůžeme akceptovat,“ řekl Rys.

Průkopníci sociálního podniku jsou z Bruntálu

V Bruntále už od roku 2005 funguje sociální podnik Liga, který zaměstnává zdravotně postižené i sociálně znevýhodněné při recyklaci odpadního elektrického a elektronického zařízení. Patří k prvním svého druhu v republice. Dnes jsou podobných podniků po celé republice desítky.