Policie odhalila gang výrobců vysoce kvalitního metamfetaminu

Kriminalisté odhalili v Ústeckém kraji organizovanou skupinu, která vyráběla a distribuovala vysoce kvalitní metamfetamin v řádech kilogramů. Šesti lidem hrozí až 18 let vězení. Pervitin vyrobený v Ústeckém kraji podle policie skončil jak na českém, tak na polském trhu. K výrobě drog podle kriminalistů skupina využívala polský lék Cirrus, který obsahuje pseudoefedrin.

„Dovezené léčivo bylo na našem území zpracováváno a extrahovaný pseudoefedrin byl využíván v konspirativně přemísťovaných laboratořích na území Ústeckého kraje k výrobě velmi kvalitního krystalického metamfetaminu,“ uvedla mluvčí Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková. Obvinění podle ní měnili umístění laboratoří, využívali přitom vlastní i pronajaté objekty.

Samotnou drogu skupina zřejmě vyráběla jednou týdně. Hotový metamfetamin končil především u distributorů v České republice, část pak v Polsku. Šest lidí zadržela zásahová jednotka těsně poté, co údajný organizátor vyrobil kilogram drogy. „Při následných domovních prohlídkách byla zajištěna kompletní laboratoř na výrobu metamfetaminu, která svojí velikostí umožňovala pachatelům produkovat v průměru několik kilogramů metamfetaminu v rámci jednoho výrobního cyklu. Dále bylo zajištěno mnoho pomocných chemických látek, laboratorní sklo a další technické komponenty,“ doplnila Kudláčková. Kromě toho objevili kriminalisté i nelegálně držené zbraně.

Policie všech šest lidí obvinila z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů, některé z nich v nejpřísnějším odstavci trestního zákona. Hrozí jim za to až 18 let vězení. Okresní soud v Hradci Králové poslal všechny do vazby. Kriminalisté dál pátrají po jednom podezřelém – vyšetřování podle Kudláčkové pokračuje i v Polsku.