Invaze asijských berušek potrápila lidi z brněnské Bystrce

Přemnožená slunéčka východní zaplavila v pondělí brněnskou část Bystrc. Brouci doslova obsypali řadu domů a lidem vlétli i do bytů. Podle zoologů souvisí jejich rojení s teplým podzimem. Slunéčko východní, které je původem z Asie, je navíc agresivnější než české slunéčko sedmitečné a pomalu ho z přírody vytlačuje.

„Jakmile jsem otevřela byt, zjistila jsem, jaké hejno mám na okně, a dokonce už lezli i přes parapet dovnitř. Jsou agresivní a štípou,“ postěžovala si obyvatelka Bystrce Jaromíra Dubšíková na invazi slunéček. Tisíce brouků v pondělí odpoledne potrápily řadu obyvatel této městské části.

„Po delší době se udělalo hezky, přichází nám podzim a byl jeden z posledních hezkých dnů. To je pro slunéčka impuls, aby v domácnostech hledala místo na zimování,“ vysvětlil zoolog Vladimír Hula z Mendelovy univerzity v Brně. Podle něj brouci zimují i v dutinách stromů, pod kameny či ve skalách, domácnosti je ale lákají.

Obyvatelka Bystrce Jaromíra Dubšíková o náletu slunéček (zdroj: ČT24)

Takovou invazi jako letos obyvatelé Bystrce nepamatují. Navíc nejde o původní tuzemský druh slunéčko sedmitečné, ale o invazivní slunéčko východní, které pochází z Asie.

„Je hojnější, rozšířenější i agresivnější. Dokáže člověka i kousnout, ale je to spíš svědivá záležitost,“ dodal zoolog. Podle něj jsou tak brouci spíš obtěžující než nebezpeční. Vadí třeba vinařům, kterým se ukrývají mezi hrozny, a pokud se dostanou do vína, mohou zkazit jeho chuť.