Muž, který v Ostravě brutálně znásilnil dívku, je ve vazbě

Okresní soud v Ostravě vazal do vazby sedmadvacetiletého muže, který 19. září v Ostravě přepadl, zbil, brutálně znásilnil a čtyři hodiny držel v zajetí dvaadvacetiletou dívku. Kriminalisté ho dopadli po necelých dvou týdnech v Praze. Podle policie se u výslechu přiznal.

Policisté vytvořili vzhledem k mimořádnosti případu speciální vyšetřovací tým. I když na místě činu našli důležité stopy včetně DNA násilníka, pátrání bylo náročné, protože jde o dosud netrestaného muže, který nebyl v evidenci zločinců. Navíc nemá stálé bydliště a žil jako bezdomovec. Potuloval se po celé republice a živil se příležitostnou prací, například sběrem kovového šrotu. Občas zajížděl i do Ostravy.

K odhalení muže vedly stopy z místa činu

Na základě výpovědi dívky vytvořili pravděpodobný portrét útočníka a vyzvali ke spolupráci svědky. „Kontaktovaly nás desítky lidí. Pro odhalení pachatele ale byly zásadní důkazy z místa činu,“ uvedl velitel ostravské kriminální policie Radovan Vojta. Dodal, že na případu spolupracovala celá ostravská kriminálka.

Soud vzal do vazby muže podezřelého z brutálního znásilnění

Poté, co kriminalisté získali podezření na konkrétního člověka, vyhlásili celostátní pátrání. Po dvou dnech muže dopadli v Praze. Podle policistů nekladl odpor a přiznal se. Za znásilnění mu hrozí až deset let vězení. Vyšetřování bude pokrčovat ve vazbě, o které rozhodl ostravský soud. Důvodem je především obava, že by se obviněný mohl skrývat nebo utéct. Součástí vyšetřování bude znalecké zkoumání jeho duševního stavu. Je možné, že trpí sexuální úchylkou.

Násilí trvalo čtyři hodiny

Napadená dívka, která se vracela domů z brigády, vystoupila 19. září asi pětadvacet minut po jedné hodině ráno z autobusu číslo 38 na zastávce Hranečník v Těšínské ulici ve Slezské Ostravě. Později vypověděla, že už po vystoupení z autobusu si všimla muže, který ji pak pronásledoval.

Podle policie oběť asi čtyři sta metrů od zastávky dostihl, napadl ji zezadu, škrtil, bil a vyhrožoval jí. Poté ji odtáhl do křoví, kde ji brutálně znásilnil. Násilí trvalo asi čtyři hodiny. Dívka utrpěla pohmožděniny a další zranění.

identikit
Zdroj: PČR