Přejezd i simulátor nárazu - Brno má nové dopravní hřiště

Nové dopravní hřiště za devadesát milionů korun otevřela městská policie v Brně. Sloužit má především školákům. Trénovat dopravní pravidla tam ale může i široká veřejnost. V největším jihomoravském městě je to čtvrté podobné hřiště, přesto je už obsazené do konce školního roku.

„Nejkritičtější skupina v rámci dopravy jsou děti. Pro ně jsme hřiště a další programy, které policie nabízí, připravili,“ vysvětlil vedoucí areálu dopravní výchovy Městské policie Brno Drahoslav Blažek. Nové silniční cvičiště je určené především žákům čtvrtých tříd.

Ti totiž podle zákona už mohou na silnice vyrážet bez doprovodu osoby starší 15 let. „Tak abychom zabezpečili, že pokud se do ulic vydají, budou znát minimálně základy bezpečné jízdy,“ pokračoval.

Nové brněnské dopravní hřiště (zdroj: ČT24)

Děti se učí jezdit přes přejezd

Dopravní výchova školáků je rozdělená na dvě části. „V teoretické poznají základy zákona o silničním provozu a druhá je směřovaná na hřiště, kde zajišťujeme to, aby se děti orientovaly přímo v dopravních situacích," dodal Blažek. Žáci se na hřišti setkají s klasickými světelnými semafory a dopravními značkami, ale i s železničním přejezdem.

Strážníci budou vyučovat děti základních a mateřských škol i pomocí názorných pomůcek, jako je simulátor nárazu, simulátor vystupování z převráceného vozidla a cyklo-, moto- i autotrenažéry.

  • Krytá hala zaujímá 2376 metrů čtverečních. Otevřené dopravní hřiště se rozkládá na 900 metrech čtverečních, obě části je možné za pěkného počasí propojit.

Areál sousedí s koupalištěm Riviéra a kromě samotného hřiště tam stavební firmy opravily i přilehlý zámeček. V něm jsou učebny a zázemí strážníků.