Exprimátor Liberce Kittner dostal od státu odškodné přes 200 tisíc za své stíhání

Stát uznal pravomocně osvobozenému libereckému exprimátorovi Jiřímu Kittnerovi nárok na odškodné přesahující 203 tisíc korun, zjistila Česká televize. Kittner ovšem požadoval za vynaložené náklady na obhajobu plnou částku, téměř o třináct tisíc více, a už dříve podal na stát žalobu. České televizi to řekl mluvčí ministerstva spravedlnosti Jiří Hovorka. Kittner teď žalobu stáhne.

„Ministerstvo spravedlnosti přiznalo žadateli náhradu škody ve výši 203 272 Kč jako kompenzaci za náklady spojené s obhajobou,“ uvedl Jiří Hovorka, mluvčí mninisterstva spravedlnosti.

Ministerstvo rozhodlo 21. září, Kittner však ještě předtím podal ohledně svého nároku žalobu k Obvodnímu soudu pro Prahu 2 - domáhal se uhrazení plné částky za svou obhajobu. V pátek 2. října ale bývalý primátor sdělil, že peníze od ministerstva spravedlnosti už na účet dostal a o zbytek se dál soudit nehodlá, proto žalobu stáhne.

„Vyčíslili jsme s advokátkou náklady, které oni (ministerstvo) upravili a do hodin nezapočítali přestávky na oběd,“ uvedl Kittner. Kvůli rozdílu se ale už soudit nehodlá.

Kittner: Žalobu jsem musel podat, jinak by můj nárok propadl

Kittner žalobu na ministerstvo podal už před několika měsíci. „Byl tam nějaký termín, do kdy to měli na ministerstvu projednat, a to nestihli. Žalobu jsem proto musel podat, jinak by můj nárok propadl," řekl. Peníze na účet už dostal a žalobu stáhne. „Částka dorazila a tím to pro mě končí,“ dodal.

Exprimátor Kittner figuroval spolu s Pavlem Krenkem a Jiřím Zeronikem v kauze údajných machinací s pozemky a budovami ve sportovních areálech na Ještědu a ve Vesci. Kittner byl v červneci 2014 pravomocně zproštěn obžaloby.

Soud s předsedou představenstva Sportovního areálu Ještěd Pavlem Krenkem a dřívějším tajemníkem areálu a zastupitelem Jiřím Zeronikem proběhne v listopadu.

V případu šlo převod městských pozemků a jejich následný prodej nebo směnu

V případu se posuzovalo pět obchodů z let 2003 až 2006, kdy byl Krenk náměstkem primátora i předsedou představenstva areálu a Zeronik jeho tajemníkem. Město převedlo pozemky na svoji společnost a sportovní areál je pak, podle obžaloby nevýhodně, směnil nebo prodal.

Některé směny podepsal Kittner, který Krenka v čela areálu vystřídal v roce 2006. Škodu státní zástupce vyčíslil na 13 milionů korun, město a areál dohromady vymáhají 23 milionů.

  • Jiří Kittner byl od roku 1999 do roku 2010 primátorem statutárního města Liberce. Od roku 2011 do roku 2013 působil jako ekonomický ředitel Krajské nemocnice Liberec.