Zdroj vody i ochrana. Na Moravě plánují nové přehrady

Povodí Moravy chce u Vlachovic na Zlínsku postavit novou přehradu. Záměr společnost představila spolu s ministerstvem zemědělství starostům okolních obcí. Výstavba nádrže by přišla téměř na dvě miliardy korun a vyřešila by dlouhodobé problémy se suchem v oblasti Jižního Valašska.

„My máme natahanou vodu z 60 kilometrů vzdálené Karolinky," řekl starosta Tichova Josef Mudrák. Také v Újezdu se potýkají s nedostatkem vody. „Nedostatek té vody tady celkově je, že lidem vysychají studny je také pravda,“ potvrdil jeho starosta Vladimír Kráčalík. Nejen těmto obcím by měla pomoci nová přehrada. V období sucha by byla dostatečným zdrojem vody, v době jarního tání pak ochráncem před povodněmi.

S přehradou se nad Vlachovicemi v územním plánu počítá už několik desítek let. Navrhovaná nádrž by měla zadržet až 30 milionů kubíků vody. Hráz budoucí nádrže vysoká 40 metrů by měla vyrůst v korytě říčky Vláry. Podle projektantů by to pak nad Vlachovicemi mohlo vypadat velmi podobně jako na přehradě ve Slušovicích.

  • V budoucnu by mohly další přehrady vzniknout ve Zlínském a Olomouckém kraji. Na pomezí obou Povodí Moravy uvažuje ještě o Skaličce. V Olomouckém kraji pak to jsou i Hanušovice. S tamní přehradou už dokonce předběžně počítají i Zásady územního rozvoje. Na území jižní Moravy jsou ve hře dvě místa – Rychtářov, kde by vodní dílo ukrojilo kus vojenského újezdu Březina, a druhým místem jsou Čučice v údolí řeky Oslavy.
  • Zmiňované přehrady jsou teprve ve stadiu plánů. Ministerstvo zemědělství teprve zadává studie, které ukážou jejich vodohospodářský potenciál i zátěž pro krajinu.

Snadná jednání neznamenají rychlou výstavbu

„Tento objem právě zaručí, že se z té nádrže bude moct odebírat voda v období sucha a v období velkých průtoků ta nádrž bude naopak vodu zadržovat,“ vysvětlil hlavní inženýr projektu Jan Sehnal. Ředitel Povodí Moravy Jan Hdovovský dodal, že studie proveditelnosti by v ideálním případě měla být hotová do konce roku. „Současně s tím do konce roku budeme mít zpracovaný investiční záměr,“ doplnil.

Pak přijdou na řadu další už konkrétní a oboustranná jednání s místní samosprávou. „Budu zvažovat všechna možná pro a proti, protože je to významný zásah nejen do naší obce, ale i do celého okolí," okomentoval situaci starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák. I pokud půjdou další jednání hladce, bude trvat ještě několik let, než nad Vlachovicemi bude vodní hladina.