Tenkrát na severozápadě: Jaké bylo Ústí těsně po válce?

Poválečné Ústí nad Labem jistě nepatřilo k nejpřívětivějším místům – jedno ze středisek čerstvě osvobozených Sudet poničilo spojenecké bombardování, stalo se navíc ústředím německých záškodnických skupin Werwolf, ale především se stupňovalo napětí mezi českou menšinou a válkou zlomenými Němci. Atmosféru tohoto období oživuje výstava ústeckého muzea nazvaná Tenkrát na severozápadě.

Jádro výstavy Tenkrát na severozápadě tvoří pozůstalost po rodině Schlattnerových. Letos v létě je v nedalekém Libouchci nalezl Rudi Schlattner, který v domě u Ústí prožil část dětství. Věděl, že jeho rodiče na konci války ukryli na půdě osobní předměty a o 70 let později se přišel podívat, zda jsou ještě na svém místě. Byly.

V úkrytu pod střechou leželo 113 krabic s předměty, které by leckdo na první pohled označil za veteš – manžetovými knoflíky, klouboukem nebo hračkami. Historici a archeologové jsou z objevu nadšeni. „S určitou nadsázkou se dá hovořit o Howardu Carterovi a Tutanchamonovi. Protože vezměte si, jak celé pohraničí bylo po válce vyrabováno,“ podotkl Petr Čech z Archeologického ústavu Akademie věd.

Jaký byl poválečný život „Tenkrát na severozápadě“? (zdroj: ČT24)

Nalezené předměty, které dostaly přezdívku „sudetský poklad“, spatří veřejnost na výstavě vůbec poprvé. Kromě nich se ale autoři výstavy věnují i situaci v Ústí v době od bombardování města západními spojenci i Sověty krátce před koncem války, přes osvobození – resp. kapitulaci místních Němců – a násilnosti, které se ve městě po válce rozpoutaly, až po poválečnou přestavbu města. „Bylo nejprve třeba zajistit normální fungování města, bylo potřeba odklízet trosky domů, zprovoznit komunikace, což se dařilo tehdejším představitelům národního výboru poměrně dobře,“ popsal kurátor výstavy Tomáš Okurka.

Výstava Tenkrát na severozápadě popisuje konec války v Ústí a následující období
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Vlastník sudetského pokladu Rudi Schlatter na výstavu již nemůže přijet, týden před jejím zahájením zemřel. Nalezené předměty se rozhodl odkázat státu. Ten nyní ještě bude muset zajistit právní náležitosti. Hrozí totiž, že muzeum bude muset poklad odvézt zpět do Libouchce. O to ale nestojí ani muzeum, ani Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.