Mostecká koalice je zpečetěna, podpořila ji i lídryně ANO

K nové koalici na mosteckém magistrátu se připojila i bývalá lídryně hnutí ANO, nyní nezařazená zastupitelka Vendulka Balášová. Stala se také jednou z nových radních, spolu s ní doplnili pětici radních za Severočechy také dva členové ČSSD, dva z ODS a ještě jeden Severočech.

Úplnou radu má Most po třech týdnech od rozpadu původní koalice hnutí Severočeši Most, ANO a komunistické strany. Severočeši dojednali novou koalici s dvojicí nejmenších zastupitelských klubů ČSSD a ODS.

Stačí jim to k těsné většině v 45členném zastupitelstvu, koalici ovšem nyní posílila ještě Vendulka Balášová, která opustila klub ANO. Primátorem zůstává Jan Paparega zvolený za Severočechy, náměstky Marek Hrvol a Markéta Stará (oba Severočeši).

Ačkoli měl post třetího náměstka připadnout ČSSD, nakonec zůstalo křeslo zatím neobsazené a kandidát sociálních demokratů Zdeněk Brabec se stal řadovým radním. 

„Dohodli jsme se, že kompetence bývalé náměstkyně pro ekonomiku a majetek si prozatím rozdělíme já a pan primátor,“ řekl náměstek Hrvol. Spolu s Brabcem a Balášovou doplnili mosteckou radu ještě  Tomáš Kubal, Daniel Drtík (oba ODS), Karel Novotný (ČSSD) a Ondřej Málek (Severočeši Most).

Oficiálním důvodem jsou problémy v komunikaci. V zákulisí se ale spekuluje o hlubokých osobních rozporech a také o neshodě v tom, jestli má město snížit daň z nemovitosti pro podnikatele.
Petra Tachecí
Redaktorka ČT o důvodech rozpadu původní koalice

Nová koalice předložila zastupitelům programové prohlášení, ve kterém se zavazuje k podpoře sportovních klubů a sportovních akcí výnosy z hazardu, výstavbě domu pro seniory či domu s pečovatelskou službou nebo pokračování v těžbě hnědého uhlí. Slíbila také opravit most.

„Jednání byla konstruktivní, našli jsme průsečíky našich programů. Domnívám se, že koalice bude konstruktivní a bude ku prospěchu občanům města Mostu,“ řekl Jan Paparega.

Severočeši Most v loňských volbách vyhráli a získali 18 z 45 mandátů. Během krize minulé koalice o jednoho zastupitele přišli. Dalších deset zastupitelských křesel patří Sdružení Mostečané Mostu a šest hnutí ANO, které však nyní opustila Vendulka Balášová.

Naopak KSČM získala ve volbách pět mandátů, ale navíc k ní přestoupil bývalý Severočech Adolf Sigmund. Zbývajících šest mandátů si rovným dílem rozdělily ODS a ČSSD.

Redaktorka ČT: Severočeši udělali rošádu s koaličními partnery (zdroj: ČT24)