V Mostě bude vládnout koalice Severočechů Most, ČSSD a ODS

Město Most povede koalice Severočechů Most, ČSSD a ODS. Strany by měly podepsat koaliční smlouvu ještě v úterý večer. Uvedl to náměstek ministra průmyslu a obchodu a zastupitel Mostu Karel Novotný (ČSSD). Vznik nové koalice potvrdil i Jiří Zelenka ze Severočechů Most.

Koalice bude mít v zastupitelstvu těsnou většinu 23 hlasů. Ta původní, složená ze Severočechů, KSČM a hnutí ANO, se rozpadla před třemi týdny údajně kvůli špatné komunikaci.

„Okresní výkonný výbor schválil vstup našeho klubu do koalice, která by měla být se Severočechy a ODS. Zastupitelé by měli ještě večer podepsat koaliční smlouvu,“ řekl Novotný. „Dohoda už existuje, zatím ještě není podepsaná,“ uvedl Zelenka.

ČSSD zvolila koalici s vítězem voleb - ODS

 Sociální demokraté jednali podle Novotného se zástupci všech stran kromě komunistů, okresní výbor strany se přiklonil ke koalici s vítězem voleb a dosud opozičními občanskými demokraty. „Je to na základě průsečíku sedmi nebo osmi programových bodů, na kterých jsme se s budoucími koaličními partnery shodli,“ dodal Novotný.

Sociální demokraté by měli obsadit funkci náměstka primátora, jejich kandidátem je Zdeněk Brabec, který jím byl už v minulém volebním období.

Nová koalice bude mít v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 23 hlasů. Severočeši mají 17 mandátů, o jeden přišli odchodem Adolfa Sigmunda, který vstoupil do klubu KSČM. ODS a ČSSD mají po třech zastupitelích.

Tři radní ANO rezignovali

 Severočeši Most vypověděli koaliční smlouvu komunistům a ANO před třemi týdny na jednání zastupitelstva. Oficiálním důvodem byla špatná komunikace. Tři radní ANO v úterý oznámili rezignaci na své funkce a šéfa Severočechů Most Zelenku obvinili z vyhrožování.

Zelenka předal médiím a později i policii nahrávku schůzky jednoho ze zastupitelů Severočechů se zástupci KSČM, ANO a sdružení Mostečané Mostu, jež má dokazovat, že se zastupitele v tíživé osobní situaci údajně pokoušeli uplatit. Případem se zabývá policie.

Komunisté, kteří přecházejí do opozice, tvrdí, že jednání se uskutečnilo bez vědomí jejich zastupitelského klubu. „Klub zastupitelů za KSČM se od výše uvedené kauzy kategoricky distancuje. Je přesvědčen, že orgány trestního řízení objektivně celou kauzu vyšetří a o závěrech budou informovat veřejnost,“ napsal v tiskovém prohlášení předseda mostecké KSČM Radek Belej.

Komunisté odcházejí do opozice

Komunisté jsou podle něj připraveni pracovat v opozici. Nová mostecká koalice by podle Beleje mohla ohrozit spolupráci KSČM a ČSSD i na krajské úrovni.

„Plně respektujeme rozhodnutí klubu zastupitelů za ČSSD vytvořit v zastupitelstvu pevný blok s ODS, která na základě usnesení nejvyšších stranických orgánů nemůže spolupracovat s KSČM ani formou takzvané tiché podpory, byť jinde v koalici pracují. Domníváme se proto, že tímto rozhodnutím by mohla být ohrožena další spolupráce KSČM a ČSSD nejen v Mostě, ale i na úrovni Ústeckého kraje,“ doplňuje mostecká KSČM.

Nové vedení města by mělo zastupitelstvo zvolit ve středu.