Propojení české a německé železnice u Aše finišuje, vlaky vyjedou v prosinci

Česká republika úspěšně dokončila obnovu tratě z Aše do Bavorska. Ta je známá hlavně z padesátých let, kdy po ní na Západ komunistickým úřadům ujel takzvaný vlak svobody. Na dokončení německého úseku od hranic do Selbu se ještě čeká.

Celá trať z Aše do Selbu, tedy na nádraží v městské části Plössberg, měří zhruba 7 km. Z toho na českém území je to něco málo přes dva kilometry. Trať se přes 20 let vůbec nepoužívala, byla zarostlá stromy a na našem území chyběly části kolejí. Bylo tak potřeba celou trať vyčistit, někde vyměnit koleje i pražce a dotáhnout šrouby.

Rekonstrukce českého úseku vyšla Správu železniční dopravní cesty na 78 milionů korun. Základ byl hotový v průběhu léta, ale ještě v těchto dnech se pracuje na úpravě kolejí v okolí ašského nádraží.

Bavorsko investuje až 10 milionů eur. Němci mají delší úsek a musí navíc postavit i dva železniční mosty nad silnicí. Až abude hotovo i v Německu, zbývá už jen propojit zabezpečovací zařízení v obou zemích.

Obnova spojení Aš - Selb
Zdroj: ČT24

Po roce 1989 město Aš usilovalo o obnovení provozu a hledaly se peníze. Obyvatelé Selbu byli dlouho proti. Vadilo jim, že vlaky budou stavět jen v okrajové čtvrti. Nakonec rozhodlo městské referendum, ve kterém dvě třetiny obyvatel Selbu souhlasily, že se město bude podílet na financování obnovy tratě.

Hotovo mělo sice původně být už loni, rekonstrukce se ale o rok posunula. Všichni počítají s tím, že první vlaky na obnovenou trať vyjedou ještě letos. Konkrétně 13. prosince, tedy v období, kdy se každý rok mění vlakové jízdní řády.

Denně pojede devět párů vlaků

České a Německé dráhy počítají s pravidelnou taktovou dopravou z Chebu do Hofu a zpět. Původně chtěli dopravci zavést spoje každou hodinu, nakonec ale denně vyjede devět párů vlaků.

Bavorské ministerstvo dopravy je velmi optimistické. Podle jejich odhadů budou po trati denně jezdit až dva tisíce lidí. Česká strana si slibuje více turistů.

V Aši počítají s tím, že místní vlak využijí na cestě do práce. Hodně lidí z města totiž v Německu pracuje.

  • Vlak svobody je lidové označení vlaku Československých státních drah č. 3717 z Chebu do Aše, který 11. září 1951 namísto zastavení rychle projel Aší do německého města Selb.  
  • Jedná se o jeden z nejznámějších masových útěků na Západ, ovšem většina ze 110 cestujících se za hranice dostala naprosto nečekaně. 77 z nich se poté vrátilo do Československa (většinou se jednalo o studenty gymnázia v Chebu a pacienty z Františkových Lázní).
  • Úspěšná akce několika odpůrců režimu vyvolala celosvětový ohlas a vedla komunistické úřady k zahájení budování neprostupné železné opony. Došlo také k vytrhání kolejí na mnoha nevyužívaných hraničních přechodech, aby se zabránilo podobnému incidentu.
  • Zdroj: Wikipedie
Železniční spojení Aše s německým Selbem (zdroj: ČT24)