Řidiči ničí cyklostezku podél Ohře závorám navzdory, kraj chystá fotopasti

Řidiči aut na Chebsku nerespektují zákazové značky a ničí novou páteřní cyklostezku podél Ohře. Kvůli zkrácení cesty dokonce lámou kovové zábrany. Kraji už došla trpělivost a chystá proti nim tvrdá opatření. Řidiče čeká správní řízení a pokuta.

Vjezdu aut na cyklostezku mají zabránit kovové závory. Nejméně na šesti místech jsou ale poškozené - mají vylomené panty, uštípnuté zámky a někde i odříznuté části sloupků. Škody na závorách jsou sice minimální, průjezd aut na úzké cyklostezce ale poškozuje její povrch a trhá krajnice.

„Když se vozidlo vyhýbá, dochází k poničení krajnice a kamínky zůstávají na cyklostezce. Lidé nám pak oprávněně volají, že je tady znečištění nebo nějaké nebezpečí,“ uvedl inspektor silnic SÚS Karlovarského kraje Martin Černík.

Řidiče nezastaví ani zákazové značky

Auta ale především ohrožují bezpečnost cyklistů, často i malých dětí. Česká televize sice během natáčení žádné vozidlo nepotkala, řada cyklistů už ale nepříjemnou zkušenost má. Problém je podle nich i v tom, že mnozí s přítomností auta s ohledem na zákazové značky nepočítají, a na střet s autem pak nejsou připravení.

Řidiči ničí novou páteřní cyklostezku podél Ohře (zdroj: ČT24)

„Nemají tam co dělat. Cyklostezka je od toho, aby tam lidé mohli jezdit bezpečně s dětmi, aby se nemuseli bát, že je srazí auto,“ zlobí se i starosta Chebu Petr Navrátil (ČSSD). Kraj, který do cyklostezek investoval miliony korun, proto chystá rázná opatření.

Fotopasti už se osvědčily

Nejméně na sedmi místech nainstaluje fotopasti. Přistižené řidiče potom čeká řízení u policie a pokuta. Podobné opatření se kraji už osvědčilo na mostě v Šemnici, kde zákaz vjezdu často porušovali řidiči kamionů.