Vesnice roku je Krásná

Vesnicí roku 2015 České republiky se stala obec Krásná na Chebsku. Na druhém místě je obec Vysočina na Chrudimsku a na třetím obec Černotín na Přerovsku. Hodnotící komise vybírala ze 13 finalistů, vítězů jednotlivých krajských kol.

Letošního 21. ročníku klání se zúčastnilo 210 obcí, což bylo o 96 méně než loni. Vítěze vyhlásili při mezinárodním dětském folklorním festivalu Písní a tancem v Luhačovicích na Zlínsku. 

Loni zvítězily Kateřinice ze Vsetínska, jejichž starosta Vojtěch Zubíček letos stanul v čele hodnotící komise. „Krásná je nejzápadnější obcí naší republiky. Je opravdu neuvěřitelné, jak se tam lidé vzájemně respektují, mají se rádi a předávají to dalším generacím. Obec vznikla teprve v roce 1990 a od té doby udělala obrovský pokrok. Mají vybudovanou veškerou infrastrukturu. Nejdůležitější jsou ale lidé, kteří jsou šťastní a hrdí," řekl Zubíček.

Vyhlašování provázela bouřlivá atmosféra, na které se podíleli lidé ze všech obcí finálové třináctky. Největší radost měli pochopitelně obyvatelé Krásné v čele se starostou Lubošem Pokorným. Slavili nejen úspěch své obce, ale i vůbec první vítězství zástupce Karlovarského kraje v historii klání o Vesnici roku. „Hrozná euforie, ještě tomu pořád nevěříme. Je to pro nás neskutečné ocenění, které jsme nečekali," řekl Pokorný.

Obec s asi 550 obyvateli se poprvé do Vesnice roku přihlásila v roce 2003. V minulých letech byla v krajském kole oceněna za společenský život, činnost mládeže, péči o zeleň i za spolupráci v zemědělství. Letos získala nejprve krajský a teď i celostátní titul Vesnice roku. Obec podle Pokorného loni dokončila úpravy návsi, kterou dřív komise vnímala negativně. Cena podle starosty patří všem obyvatelům.

„Vládne u nás pospolitost, lidé drží při sobě," poznamenal Pokorný. Jak obec využije dva miliony korun, které získá jako vítěz, zatím nevěděl. Krásné podle starosty schází byty pro seniory, má i spoustu dalších námětů. „Myslím, že si s tím hravě poradíme," dodal Pokorný. Letos poprvé udělovanou cenu veřejnosti získaly s 19 500 hlasy Babice na Uherskohradišťsku.

Cílem soutěže Vesnice roku je vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a obyvatel, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci.

Klání poprvé vyhlásil Spolek pro obnovu venkova ČR v roce 1995 pod názvem Soutěž o nejzdařilejší program obnovy vesnice. Od roku 1996 patří k vyhlašovatelům také ministerstvo pro místní rozvoj a Svaz měst a obcí ČR. V roce 2007 se k nim připojilo i ministerstvo zemědělství.