Brněnské výstaviště patří strojům a čtvrté průmyslové revoluci

Na brněnském výstavišti v pondělí začal 57. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu. Na jednu z nejúspěšnějších výstavnických akcí do Brna dorazilo 1504 firem z 32 zemí. První den zde zasedala česká vláda, stánky si přijel prohlédnout i prezident Miloš Zeman.

Průmysl budoucnosti. Takový je letošní ústřední motiv Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Firmy z celého světa představují, jak bude vypadat výroba po masivní automatizaci, robotizaci a digitalizaci průmyslu.

V Brně začal strojírenský veletrh (zdroj: ČT24)

„Koncept Průmysl 4.0 je významným trendem, který s sebou nese změny v průmyslu samotném i v přidružených oblastech. Našim podnikům může přinést zvýšení efektivity a produktivity, zlepší řízení a plánování a snížení nákladů. Jsme účastníky čtvrté průmyslové revoluce a naší snahou musí být tento trend maximálně podpořit právě v oblasti průmyslové výroby a ve strojírenství,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Veletrh jako zrcadlo průmyslu

Podle generálního ředitele Veletrhů Brno Jiřího Kuliše nabídne letošní ročník návštěvníkům bohatou podívanou. Firmy totiž nešetří na marketingu tolik jako v minulosti, kdy řešily i rozměr expozice. Letos naopak přidávají metry svých stánků a některé se na veletrh vrací.

  • Mezinárodní strojírenský veletrh patří k největším výstavním akcím ve střední Evropě. Letos se veletrh koná v termínu 14. - 18. 9. 2015.
  • Loni bylo na brněnském výstavišti společně s doprovodnými veletrhy 1636 vystavujících firem z 31 zemí  ze zahraničí přijelo 40 procent z nich. Výstaviště navštívilo 76 155 lidí z 53 zemí. Organizátoři předpokládají, že letos přijde stejně nebo ještě více lidí než loni.
  • Návštěvnost je vysoce odborná, přes 70 procent návštěvníků ovlivňuje rozhodování o investicích, třetina patří k vrcholovému managementu.
  • Hlavním tématem MSV je průmyslová automatizace, prezentace měřicí, řídicí, automatizační a regulační techniky.
  • Na MSV se každoročně akredituje přes čtyři sta novinářů.

Právě větší zájem vystavovatelů je podle vedení veletrhů důkazem, že se průmyslu začíná lépe dařit. A to nejen tomu českému, téměř polovina vystavovatelů je ze zahraničí. Největší zájem je opět ze strany Německa, za kterým počtem firem následují Slovensko, Itálie, Čína, Rakousko a Švýcarsko.

V roli speciálních hostů letošního ročníku se představí Korea a čínská provincie Che-pej. V expozici na devadesáti metrech čtverečních bude vystavovat devět korejských firem, zejména energetické společnosti, obráběcí podniky a výrobci materiálů a komponentů pro strojírenství. V pavilonu Z návštěvníci najdou Che-pej Pavillion - společnou expozici osmi vystavovatelů z této čínské provincie.

  • Předchůdcem dnešních strojírenských veletrhů byly výstavy československého strojírenství pořádané od roku 1955.
  • První Mezinárodní strojírenský veletrh se měl konat už v roce 1958, nakonec se o rok opozdil. Velký zájem vystavovatelů si totiž vyžádal stavbu tří nových pavilonů, včetně unikátního kruhového „Zetka" s obří kupolí.
  • O první mezinárodní strojírenský veletrh byl obrovský zájem i mezi návštěvníky – přijelo se podívat 2,4 milionu lidí.
  • Technická úroveň veletrhu se stále zvyšovala a veletrh se postupně stále více orientoval na strojírenství.
  • Po roce 1968 byl omezen záběr veletrhu podle potřeb tehdejšího režimu. Až v roce 1990 nabídl veletrh opět širokou paletu exponátů skutečně z celého světa.