Na jižní Moravě začala vinobraní. Ve Znojmě historické, na Pálavě lidové

Dvě největší vinařské akce roku čekají o víkendu jižní Moravu. Ve Znojmě tradiční historické vinobraní. Tamní centrum města se od pátku do neděle vrátí o několik set let zpět. V Mikulově zase začíná tradiční Pálavské vinobraní. Ve Znojmě bude vrcholem programu historický průvod a rytířské souboje. V Mikulově naopak průvod krojovaný.

Znojmo se může chlubit hlavně místní vínem. Mezi nejznámější odrůdy tu patří Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. Na vinobraní je doplňují lahve z vinařství z rakouského Retzu. Tradičně nejvíc vzorků se ve Znojmě vypije u rotundy sv. Kateřiny s výhledem na řeku Dyji. Loni nechali návštěvníci vinaře odkorkovat 8200 lahví. Naopak na Pálavě, kde je o něco tepleji, se daří třeba Ryzlinku vlašskému. Poslední dobou je ale nejmodernější víno s názvem právě Pálava. Obě vinobraní jsou ale hlavně o burčáku.

Informace o vinobraních v Mikulově a ve Znojmě (zdroj: ČT24)

Moderní hudba s historickým a lidovým průvodem

Co se týče dalšího programu, tak druhé největší město jižní Moravy vsadilo v hlavním programu spíše na alternativní kapely. Hlavními hvězdami ve Znojmě jsou brněnské Čokovoko nebo Jan Budař s Eliščiným Bandem. I v Mikulově vsadili na moderní hudbu. V tamním amfiteátru vystoupí MIG 21, Buty nebo Monkey Business. Ani v jednom městě ale nezapomněli na tradiční cimbálové muziky, které k vínu a jižní Moravě neodmyslitelně patří.

Na obou vinobraních je ale vrcholem oslav průvod. Ve Znojmě historický, v Mikulově krojovaný. Protože oba jsou naplánované na sobotu, tak si návštěvníci musí vybrat. Znojemské vinobraní přitom bývalo až 3. víkend v září. Jenže kvůli počasí ho organizátoři přesunuli na stejný termín jako má už léta Mikulov.

Začíná vinobraní ve Znojmě (zdroj: ČT24)

Pálavské vinobraní je starší než znojemské

Právě zmíněné historii se ve Znojmě podřizuje všechno. Po centru se tam procházejí zbrojnoši a jinde se připravují na rytířské souboje. Všechny atrakce mají připomínat dobu 14. století, kdy do Znojma přijel zapít úspěšné státnické jednání Jan Lucemburský. Víno se tam tak oslavuje už od roku 1966. Pálavské vinobraní je ale ještě starší. Poprvé se tam totiž konalo už v roce 1947. Na současném si připomínají významnou historickou událost. Před 600 lety totiž mikulovští rytíři vysvobodili z vídeňského vězení krále Václava IV.

  • Znojemské vinobraní
    víkendové vstupné - 330 korun
    pátek - 210 korun
    sobota - 230 korun
    neděle - zdarma
  • Pálavské vinobraní
    víkendové vstupné - 550 korun
    pátek - 200 - 250 korun
    sobota - 300 - 350 korun
    neděle - 200 korun

Přestože města od sebe dělí 60 kilometrů a hodina cesty, někteří návštěvníci stíhají účast na vinobraní v obou městech. Do sedmitisícového Mikulova má letos podle předpokladů dorazit až 50 tisíc lidí z celé republiky. Do většího, čtyřicetitisícového Znojma pak ještě o 20 tisíc víc.