Letci RAF mají po 10 letech sporů památník v Českých Budějovicích

České Budějovice mají letecký památník. Po deseti letech tak končí dohady o jeho podobě. Monument se ale výrazně liší od vítězného návrhu, který vzešel z městské architektonické soutěže. Proti němu byli pozůstalí po letcích i někteří historici. Ve veřejné sbírce a od sponzorů získali zhruba půl milionu korun a za tyto peníze postavili vlastní pomník.

Model legendární stíhačky Spitfire je ze sklolaminátu, váží 300 kilogramů a „přistál“ na Senovážném náměstí v Českých Budějovicích. V dílně v Lišově ho vyráběli čtyři měsíce. Okolí památníku teď ještě upravují kameníci. 

Stavbu pomníku inicioval Vladimír Vopálecký. Jeho strýc Josef sloužil v Britském královském letectvu, zapojil se do bitvy o Británii. Pan Vopálecký o vznik pomníku usiloval celých deset let. Pořádal s přáteli benefiční koncerty, vyhlásil veřejnou sbírku. Podpořili ho váleční letci, mezi nimi i Milan Malý, pilot československé 312. stíhací perutě. Ten se ale odhalení pomníku už nedožil.

Historikům i veteránům se původní varianta pomníku nelíbila

Původně měl na náměstí stát jiný pomník. Některým historiků a veteránům se ale nelíbil, proto ho odmítli. I nový monument má ale odpůrce, model se podle nich na náměstí nehodí. Například Michal Škoda, kurátor Galerie moderního umění České Budějovice, řekl, že místo je nedůstojné pro jakýkoli pomník.

Radnice do sporů už nechce zasahovat, stavbě uvolnila pozemek. „Nepochybně se k umístění takového pomníku hodí a je dobře, že takový pomník je,“ konstatoval Petr Holický (ANO), náměstek primátora Českých Budějovic.

  • Z jihu Čech odešly proti nacistům bojovat desítky letců. Vrátila se jich jen hrstka. Letiště v Plané po válce využívala jedna z československých perutí, která operovala v britském královském letectvu.

Poslední žijící váleční letci oficiálně odhalí pomník tuto sobotu. Bude třetím v Jihočeském kraji.

Pomník letcům RAF v Českých Budějovicích (zdroj: ČT24)