Olomoučané nepřijdou o svůj punč. Město zruší v centru zákaz alkoholu

Olomoucká radnice zruší zákaz pití alkoholu na Horním a Dolním náměstí v historickém centrum. Důvodem je to, že podle Ústavního soudu je nepřípustné, aby se tam popíjelo na základě výjimek, které magistrát používá  pro své akce například v době vánočních trhů nebo městských slavností. Radní chtějí vyhlášku zrušit a schválit novou, ze které obě náměstí vyjmou.

Podle nálezu Ústavního soudu z minulého roku je v rozporu se zákonem, když samosprávy, které přijaly vyhlášku o zákazu pití alkoholu na veřejnosti, udělují výjimky. Většinou jde o akce, na jejichž organizaci se podílí a mají z nich zisk. „Pokud zákon umožňuje obcím zakázat či omezit vyhláškou ze stanových důvodů určité činnosti, musí tyto zákazy či omezení platit pro všechny případy bez výjimky,“ potvrdila mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková. Ze stejného důvodu měl s alkoholovou vyhláškou problém například Prostějov nebo Meziboří na Mostecku.

Na dalších místech by měl zákaz platit dál

Radní proto na doporučení ministerstva vnitra navrhují zastupitelům, aby na nadcházejícím jednání vyhlášku, která reguluje pití alkoholu a žebrání na veřejných místech, zrušili a přijali novou. Měla by platit od října. „Nová vyhláška bude upravena v zásadě pouze tak, že z míst, pro která zákaz platí, bude vyjmuto Horní a Dolní náměstí,“ řekl náměstek primátora Pavel Urbášek z ČSSD. Na dalších místech v centru, parcích, v okolí zastávek, škol, hřišť, kostelů, nemocnic, obchodů s potravinami nebo úřadů by měl platit zákaz i podle nové vyhlášky.

Vyhlášku omezující pití alkoholu a žebrání město schválilo v roce 2012 především proto, aby mohlo postihovat nevhodné chování opilců a bezdomovců. „K porušování vyhlášky dochází často, ale její dodržování je dost těžko vymahatelné, protože jde často o bezdomovce,“ řekl mluvčí městské policie Tomáš Musil. Neslušné chování na obou historických náměstích budou moci strážníci i bez zákazu pití na veřejnosti postihovat prostřednictvím zákona o přestupcích, ve kterém jsou stanoveny sankce za veřejné pohoršení, znečištění veřejného prostranství nebo narušení občanského soužití.

Změna otevře prostor zimním předzahrádkám

Omezení zákazu pití alkoholu by mělo pomoci majitelům kaváren a restaurací na Dolním a Horním náměstí, kteří dlouho usilují o povolení zimních předzahrádek. Vedení města je zatím zakazovalo a argumentovalo alkoholovou vyhláškou, ze které jim nechtělo dát výjimku. „Je to pro nás pozitivní, i když v době vánočních trhů nebudou předzahrádky povolené i nadále,“ uvedl majitel kavárny na Dolním náměstí Radim Petr. Vyplývá to totiž ze smlouvy města s organizátorem trhům.