Na Milešovce se už 110 let sleduje počasí, o víkendu se observatoř otevírá pro veřejnost

Na Milešovce, nejvyšší hoře Českého středohoří, se už 110 let monitoruje počasí. Tamní observatoř, kterou spravuje Ústav fyziky atmosféry Akademie věd, se tento víkend - při příležitosti výročí - mimořádně otevírá veřejnosti.

Milešovce se někdy přezdívá hromová hora. Počasí se tam měří už od roku 1905. Posledních pět let ho na jejím vrcholu pozoruje Miloš Matúšek. Každou hodinu z ochozu věže sleduje dohlednost nebo typ oblaků. Naměřené údaje zapisuje a posílá do Prahy, kde se analyzují. Pan Matúšek pracuje týden nonstop, pak má 7 dní volno. O své profesi říká, že je dělníkem vědy.

Jídlo a pitnou vodu na vrchol sice vyveze nákladní lanovka, pan Matúšek ale musí do zaměstnání chodit nahoru pěšky. Práci na kopci ale jako nedostatek nevnímá. „Má to romantický ráz,“ říká.

Za 110 let provozu se v observatoři neměřilo pouze dvakrát. Dva měsíce v roce 1917 a při mobilizaci v roce 1938. Přístroje se na Milešovce postupně vyměňují a dnes už se většina údajů měří automaticky - třeba výška oblačnosti, kterou určuje laserový paprsek. Odráží se od oblačnosti a vrací se zpátky. 

Observatoř na Milešovce funguje už 110 let (zdroj: ČT24)

Milešovka je největrnější českou horou. Nefouká tam průměrně jen osm dní v roce a panují tam časté mlhy. Turisty to ale neodrazuje, rok od roku jich na vrchol zavítá víc.

  • Milešovka (Donnersberg) je nejvyšší hora Českého středohoří. Její vrchol leží ve výšce 836,5 metrů nad mořem. Jméno získala podle nedalekého Milešova (2 km). Z vrcholu hory je kruhový rozhled do dalekého okolí, Milešovka totiž všechny ostatní vrchy v Českém středohoří výrazně převyšuje. Také proto se jedná o místo s nejdrsnějším podnebím v Čechách. Milešovka je považována za největrnější horu Česka, bezvětří je tu jen osm dní v roce.
  • Na vrcholu Milešovky vznikla ve 20. letech 19. století jedna z prvních horských restaurací v Čechách. V roce 1905 byla na vrcholu zřízena meteorologická stanice a u ní pak 19 metrů vysoká rozhledna. Za příznivého počasí je rozhledna přístupná veřejnosti, ve věži je umístěna stálá expozice, výstup je obvykle provázen odborným výkladem o historii a výsledcích meteorologických pozorování. Pro zajištění provozu na vrcholku hory byla od severu zřízena malá nákladní lanová dráha.
  • Milešovka je jako dobře přístupný vrchol s vynikajícím výhledem turisticky velmi atraktivní již od 19. století a je hojně navštěvována. Jde o místo dalekého rozhledu, které znalec a milovník Českého středohoří, německý přírodovědec a cestovatel Alexander von Humboldt označoval za 3. nejkrásnější vyhlídku na světě.