Do Německa míří uprchlíci, do Maďarska humanitární pomoc

Další skupina osmi Syřanů odjela v noci na pátek z břeclavského nádraží. Nastoupili na zpožděný spoj do Berlína. Zatímco uprchlíci, které česká cizinecká policie postupně propouští, míří za vidinou lepší budoucnosti převážně do Německa, z Česka míří za uprchlíky v Maďarsku humanitární pomoc.

Oblečení, jídlo, balená voda. Ale i pastelky, sešity a plyšové hračky. Všechno pečlivě zabalené a připravené na cestu. Personál kavárny Tři ocásci v brněnské Grohově ulici uspořádal jednu ze sbírek na pomoc uprchlíkům. V pátek odpoledne auto naložené humanitární pomocí vyrazí směr Maďarsko.

Dary od Brňanů se nahromadily i v sídle Diecézní charity. „Co nám stále chybí, jsou balené vody, hygienické potřeby, dětské pleny, dámské vložky, malá balení šamponů a mýdla,“ popsala mluvčí Diecézní charity Brno Diana Tuyet-Lan Kosinová. I část těchto věcí odveze brněnská charita přímo na nádraží Keleti, zbytek poputuje do přijímacího zařízení v Zastávce u Brna.

„Co je specifické, tak sbíráme výtvarné potřeby pro děti, protože v Zastávce u Brna pobývají rodiny a je potřeba jim vytvořit volnočasový program,“ dodala Kosinová.

Mluvčí charity Diana Tuyet-Lan Kosinová o pomoci uprchlíkům (zdroj: ČT24)

Pomoc uprchlíkům v Maďarsku, kde je nejvíc potřeba, podle ní komplikuje fakt, že na místě nepůsobí žádná velká zastřešující organizace. „Uprchlíci na nádraží Keleti jsou odkázáni na malou skupinu dobrovolníků, většinou to koordinují občanští aktivisté, kteří to aktuálně chápou jako svoje poslání. Charita tam je menší než v Česku a co vím, tak se netěší podpoře veřejnosti,“ dodala Kosinová.

Lepší svět začíná v Německu

„Tohle je moje rodina. Sýrii jsme opustili před deseti dny, není tam bezpečno,“ svěřila se v nočním vlaku z Břeclavi do Berlína sedmnáctiletá syrská dívka. Se svými sedmi příbuznými zamířili do Německa. Za rodinou i za vidinou lepší nebo alespoň nějaké budoucnosti.

Rodina ze Sýrie odjela z Břeclavi nočním vlakem do Berlína
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Policie začala během čtvrtka postupně propouštět z uprchlických zařízení běžence ze Sýrie, kteří už dříve požádali v Maďarsku o azyl. Celkem jde o zhruba 230 lidí. Všichni dostali nabídku azylu v Česku, pokud ji odmítli, vystavila jim policie doklady na jejich další cestu do západní Evropy.

České úřady tak reagovaly na chování Maďarska, které si uprchlíky z tuzemských záchytných zařízení nepřebíralo zpět, ačkoliv měli v Maďarsku zažádáno o azyl. Migranti tak byli pouze zdrženi na své cestě. V záchytných zařízeních v Česku ale i nadále skončí ti Syřané, kteří v Maďarsku před příjezdem do Česka o azyl nepožádají. 

Cizinecká policie zadržela v pátek dopoledne na železničním nádraží v Břeclavi ve vlaku ze Slovenska 66 uprchlíků ze Sýrie. Jde o první početnější skupinu běženců od noci na úterý, kdy česká policie zajistila ve vlacích ze Slovenska a Rakouska 214 uprchlíků. Cizinci jsou na policejních služebnách, kde policisté ověřují jejich totožnost.

Události ČT: Běženci opouštějí česká zařízení (zdroj: ČT24)