Daňové úniky při výrobě tabáku na Svitavsku za 142 milonů korun

Policie ukončila vyšetřování daňových úniků za 142 milionů korun při výrobě tabáku na Svitavsku, původní odhad byl poloviční. Obviněno bylo osm mužů a dvě firmy, uvedla mluvčí policie v Pardubickém kraji Jitka Vavřinová. V případu s názvem Tabáček v listopadu 2013 policisté zasahovali v pěti krajích a zadrželi 14 lidí.

„Skupina pachatelů měla vyrábět a distribuovat tabák, přičemž tak její členové činili bez vědomí správce daně, příslušného celního orgánu, a tím měli stát připravit o desítky milionů korun,“ uvedla Vavřinová. Obvinění legálně dováželi tabákové listy, které zpracovávali a distribuovali v tuzemsku i zahraničí. Neodváděli však spotřební daň a při vývozu tabák deklarovali jako jiné zboží.

Případ zasahuje do Polska, Slovenska a Německa. Na objasňování případu se podílelo v Česku asi 250 policistů a celníků, další desítky zaměstnal v cizině. Před dvěma lety policisté udělali tři desítky domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Pět lidí skončilo ve vazbě, z níž byli později propuštěni.

Výrobna řezaného tabáku se nacházela ve firemním areálu u obce Řídký na Svitavsku, kde byla umístěna zpracovatelská linka. V místě působila i další obchodní společnost, která měla v pronajatých prostorách zřízen daňový sklad, což s nelegální výrobou souviselo. Další sklady byly objeveny v zahraničí.

Ilustrační snímek
Zdroj: Chris Radburn/ČTK/PA

Spisový materiál včetně příloh čítá 15 730 listů ve 46 svazcích. Obviněným ze zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a z porušení práv k ochranné známce a jiným označením hrozí pět až deset let vězení.