Opencard: Praha se brání milionové pokutě

Praha se brání milionové pokutě od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za chyby v projektu Opencard u soudu. Podala žalobu, kterou bude řešit Krajský soud v Brně. Hlavní město má zaplatit milion korun za smlouvy, které uzavřelo v roce 2012 bez výběrového řízení s firmou Haguess. Politici a úředníci se v souvisejícím případu hájí před pražským městským soudem.

  • Celkem deset radních a pět členů hodnoticí komise viní státní zástupce z toho, že městu způsobili škodu téměř 25 milionů korun v souvislosti se smlouvami s firmou Haguess. Všichni obvinění to odmítají. Politikům hrozí až osm let vězení. Shodně tvrdí, že uzavření smluv byla jediná možnost, jinak by se musel systém Opencard zastavit, nebo by zkolaboval.

Opencard užívá jako tramvajenku 1,2 milionu lidí. Výhradním vlastníkem práv se stala firma Haguess, dnes eMoneyServices, se kterou uzavíralo smlouvy někdejší vedení města v čele s primátorem Pavlem Bémem (ODS).

Předseda ÚOHS Petr Rafaj letos v létě potvrdil milionovou pokutu, kterou uložili pražskému magistrátu jeho podřízení loni v květnu. O rok dříve Rafaj potvrdil Praze pokutu 600 000 korun a pražskému dopravnímu podniku půl milionu korun. Pokuty se týkaly smluv s firmou Haguess uzavřených v letech 2007 až 2009. Také v tomto případě ÚOHS kritizoval použití jednacího řízení bez uveřejnění.

ÚOHS letos znovu uvedl, že v případě smluv z roku 2012, kvůli nimž jsou aktuálně před soudem členové minulých rad včetně bývalých primátorů Tomáše Hudečka (TOP 09) a Bohuslava Svobody (ODS), nebyly pro použití jednacího řízení bez uveřejnění splněny zákonné podmínky. Postup radnice mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.
Pět úředníků i tři vrcholní pražští politici v úterý u pražského městského soudu odmítli vinu. Úředníci podle obžaloby v březnu 2012 nesprávně stanovili předpokládanou hodnotu veřejné zakázky. Materiál s jednomyslným doporučením přijetí nabídky firmy Haguess pak byl předložen radě hlavního města, která o dva měsíce později schválila uzavření smlouvy. Podle obžaloby tím vznikla Praze škoda nejméně 24,9 milionu korun.

Praha se v řízení u ÚOHS bránila tím, že na základě dřívější licenční smlouvy nemohla zadat zakázku jiné firmě. Podle Rafaje Praha věděla, co bude v budoucnu potřebovat. Měla se předem zabývat i tím, zda si svým postupem nezpůsobí sama závislost na jednom dodavateli. Při stanovení výše pokuty přihlédl k tomu, že byla fakticky vyloučena jakákoli soutěž mezi dodavateli.

  • Elektronická karta Opencard pochází z éry exprimátora Pavla Béma (ODS). Původně měla mít řadu funkcí, nakonec ale slouží především jako tramvajenka. Prahu stála 1,74 miliardy korun.