Další chapadlo lihové chobotnice? Soud řeší případ Pražanových

Zlínský soud začal ve čtvrtek řešit další případ údajného nelegálního obchodu s lihem. Stanislava Pražana a jeho otce viní obžaloba z daňového úniku za nejméně 350 milionů korun. Podle kriminalistů odebírali Pražanovi nezdaněný líh od Radka Březiny. Ten by měl u soudu v pátek vypovídat jako svědek.

Mnohaleté obchody s černým lihem, výroba nelegálního alkoholu a daňový únik za minimálně 353 milionů korun. Tak v kostce zní obžaloba na otce a syna Pražanovy. Podle státního zástupce odebírali mezi lety 2004 až 2011 nelegální líh od údajného lihového bosse Radka Březiny.

Podle státního zástupce Miroslava Stokláska se Stanislav Pražan starší dohodl s Radkem Březinou na odběru lihu za 66 korun za litr, tedy za méně, než kolik činí spotřební daň z lihu. Stanislav Pražan mladší pak podle obžaloby zajišťoval podle pokynů otce objednávky, vyřizoval je a platby řešil ve Zlíně-Kostelci s bratrem Radka Březiny Tomášem.

Redaktor Luboš Dostál o soudu s Pražanovými (zdroj: ČT24)

Někdejší řidič Morávia-Chem Lubomír Kaláč dodávky popsal. Nákladní vůz prý doprovázel osobní, který „čistil trasu“. Auto odstavili na odlehlém místě a klíče nechali pod koly, blatníkem či nárazníkem. Odjeli a po nějaké době si pro prázdné nákladní auto přijeli. Kaláč prý zákazníky znal jen pod zkratkami. Jedna z nich podle něj byla "praž". "Radek Březina z důvodu bezpečnosti trval na tom, že se se zákazníky nemáme potkat," uvedl Kaláč.

Březinovi? Neznáme je

Otec a syn Pražanovi naopak trvají na tom, že jejich obchody byly vždy legální. Množství odebraného lihu, které obžaloba vyčíslila na 1,4 milionu litrů, je podle nich absurdní. Stanislav Pražan starší dokonce popřel, že by bratry Březinovy osobně znal. O nich a jejich obchodech prý ví jen z médií.

„Odmítám tvrzení, že bych od Tomáše Březiny objednával, odebíral či mu platil za objednávky lihu,“ uvedl Pražan mladší. S otcem se shodli na tom, že obžaloba je výsledkem snahy bratrů Březinových kriminalizovat jejich osoby. 

V případě Pražanových se přitom spekulovalo, že byli „pravou rukou“ lihového bosse Březiny. Později se ale stali konkurenty. Radek i Tomáš Březinovi budou u soudu v nejbližších dnech vypovídat. 

Obžaloba na Pražanovy padla v červenci letošního roku, oba muži jsou stíháni vazebně. V případě prokázání viny jim hrozí trest v rozmezí devět až třináct let vězení.

Justice rozplétá lihovou síť

Pražanovi nejsou jediní, kdo je stíhán v souvislosti s obchodem s nelegálním lihem, který pocházel od Radka Březiny. V souvislosti s mapováním obchodů této takzvané lihové mafie a jejích vazeb byli v polovině července obviněni další tři muži z účasti na organizované zločinecké skupině a krácení daně. Obchody s nezdaněným lihem prý státu způsobili škodu 1,25 miliardy korun. Podle ČT šlo o lidi spojené s Likérkou Drak.

V polovině loňského prosince žalobci obvinili sedm lidí, a to z legalizace výnosů z trestné činnosti Březinovy skupiny. Podle státního zástupce Petra Šeredy jde o majetek v hodnotě 384 milionů korun. Dotyční jsou obviněni za to, jak s těmito penězi nakládali, totiž za nákupy cenných papírů, nemovitostí či splácení úvěrů. V souvislosti s tím poslal soud do vazby Březinova otce Vladimíra.

Kauza lihové mafie, jejíž hlavou měl být i podle své výpovědi u soudu Radek Březina, je mimořádná svým rozsahem. Škodu žalobce vyčíslil na 6,7 miliardy korun, stát na daních tratil celkem 15 let. Nejvíc to bylo v letech 2004 až 2005. Podle obžaloby skupina čistila technický líh, který pak používala na výrobu nezdaněných alkoholických nápojů. Spis k případu má 18 tisíc stran. Radek Březina byl už dříve odsouzen za nedovolené ozbrojování, praktiky lihové mafie zmapovali Reportéři ČT.

Březinovo lihové impérium se začalo drolit po takzvané metanolové kauze. Právě při vyšetřování desítek otrav toxickou látkou se kriminalisté a celníci dostali na stopu rozsáhlého byznysu s černým alkoholem.