Desítky opěrných zdí v Karlových Varech jsou v havarijním stavu - hrozí zřícení svahů

Zhruba čtvrtina z osmdesáti kilometrů opěrných zdí v Karlových Varech je ve špatném stavu. Někde hrozí, že se zřítí nebo povolí svahy, které zdi podpírají. Město se snaží kritické úseky každý rok opravovat - na kompletní rekonstrukci by ale potřebovalo půl miliardy korun.

Karlovy Vary sice leží v krásném údolí, má to ale i stinnou stránku. Na území města je celkem 2419 opěrných zdí a zídek, které dohromady měří asi 80 kilometrů. Část je v havarijním stavu a v některých případech i hrozí, že se zřítí.

Tuny zeminy ohrožovaly například panelový dům na okraji Karlových Varů, v Jasmínové ulici. Původní opěrná zeď se naklonila a hrozila zřícením. Příčinou byly praskliny a v nich voda, která stavbu narušila. Statik Martin Šafařík dodává, že stěna už byla nebezpečná a pohybovala se. 

Kvůli bezpečnosti nechalo město zeď úplně odstranit. Stavební firma na místě svah upravila, odvodnila a vyztužila ho ocelovými dráty. Podobných havárií musí radnice řešit na svých pozemcích několik desítek ročně. 

Zdi skoro 60 let nikdo neopravoval

Poslední větší rekonstrukce opěrných zdí, které jsou až 300 let staré, podle historiků proběhla v roce 1948. Město začalo v novodobé historii zdi sanovat v roce 2010. Od té doby do jejich záchrany vložilo přes 38 milionů korun. Další miliony pak stojí jejich běžná údržba.

Karlovy Vary opravy platí z vlastního rozpočtu, pomáhají jim ale i evropské dotace a příspěvky ze Státního fondu životního prostředí. Letos má město na opravy připraveno 11,5 milionu korun.

V minulosti už několikrát padající opěrná zeď ohrozila domy. Většinou šlo ale o soukromé pozemky - a obyvatelé těchto domů na nákladné opravy často nemají peníze. O pomoc pak žádají město. Karlovy Vary už několikrát udělaly výjimku a lidem na sanaci zdí přispěly.

Životnost moderních opěrných zdí se plánuje na 80 let.

Oprava opěrných zdí v Karlových Varech (zdroj: ČT24)