V Blansku frézují nový asfalt. Silnice nebyla rovná

Část hlavního průtahu Blanskem, ulici Poříčí, v pátek opět uzavřeli stavbaři. Začali s frézováním jen několik týdnů starého asfaltu. Povrch silnice byl totiž křivý a nevyhovoval normám. Firma by opravu celkem tří tisíc čtverečních metrů asfaltu chtěla stihnout do konce měsíce.

Z blanenské ulice Poříčí zmizel přes léto starý asfalt a nahradil ho nový, průtah městem prošel kompletní rekonstrukcí. Nyní se ale frézy stavbařů zakously do povrchu starého jen několik týdnů. „Při kontrolním měření byla na tomto úseku naměřena nerovnost i šest až osm milimetrů, maximální povolená nerovnost je podle normy pět milimetrů,“ vysvětlil vedoucí blanenské Správy a údržby silnic Miloš Bažant.

Silničáři křivou silnici reklamovali, firma proto teď napravuje, co se nepovedlo. „Není to běžné, ale stát se to může, je to řemeslo jako každé jiné,“ komentoval situaci hlavní stavbyvedoucí Lukáš Dzoba z firmy IMOS, která měla rekonstrukci průtahu na starosti.

Vedoucí blanenské SÚS Miloš Bažant o nepovedené silnici (zdroj: ČT24)

Druhý pokus o opravu asfaltu zmátl řidiče, kteří si po předchozí uzavírce zvykli nově zrekonstruovaný úsek používat. U zákazové značky se řada z nich otáčela a hledala si jinou cestu.

Na finální dokončení investice za 14 milionů korun si budou muset řidiči počkat do konce srpna. Tehdy by měla být oprava pokažené stavby hotová. Náklady na opravu se správcům silnic neprodraží. „Jde to za zhotovitelem, je to v rámci reklamace,“ potvrdil Bažant.