Nejvyšší soud dostane nové prostory. Do tří let vyroste přístavba

Areál Nejvyššího soudu v Brně by se měl do roku 2018 rozšířit. V jeho blízkosti plánuje ministerstvo spravedlnosti novou přístavbu za 130 milionů korun. O záměru v Brně v pátek jednali ministr spravedlnosti Robert Pelikán (nez. za ANO) a předseda soudu Pavel Šámal. Instituce o nové sídlo žádá už řadu let.

Desetinásobek původní agendy a čtyřnásobek zaměstnanců oproti době svého vzniku. Nejvyšší soud obrazně řečeno praská ve švech, už léta se proto mluví o tom, že potřebuje nové prostory. V době, kdy Nejvyšší soud vznikl, řešil 800 věcí ročně a pracovalo v něm 78 zaměstnanců. V současnosti přibude ročně kolem osmi tisíc nových kauz, které řeší 64 soudců s 233 dalšími zaměstnanci a asistenty.

Soud je za hranicí svojí kapacity, musí mít proto pronajaté další prostory. Spisy se mezi budovami přenáší po ulici za doprovodu justiční stráže. Hlavní budova soudu nestačí nejen kapacitně, podle zaměstnanců není pro tak důležitou instituci ani důstojná. Dům byl ve 30. letech vybudován pro Všeobecný penzijní ústav, soudu tedy nevyhovuje ani dispozičně. V památkově chráněné budově je justice pouze v nájmu, do budovy navíc zatéká.

Ministr Robert Pelikán (nez. za ANO) o budově Nejvyššího soudu (zdroj: ČT24)

Alespoň částečně má problém vyřešit nová přístavba, kterou v Brně slíbil ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Ta by měla do tří let vyrůst v místech, kde dnes stojí zchátralý bytový dům, který ministerstvo koupilo už v roce 2002. Ten nyní půjde k zemi a na jeho místě vyroste novostavba.

„Potřebujeme zcela nové sídlo, nicméně v současných podmínkách již nebylo možné pracovat. Přístavba je dočasným řešením pro několik nadcházejících let,“ uvedl předseda soudu Pavel Šámal. „Chce to zcela nový objekt, který by nejen vyhovoval svými reprezentačními prostorami, ale byl i po technické stránce dostatečně na výši,“ zdůraznil Šámal.

V minulosti se hovořilo i o možné stavbě nového justičního komplexu, kde by Nejvyšší soud sídlil spolu s Nejvyšším státním zastupitelstvím.

  • Nejvyšší soud se sídlem v Brně je vrcholným soudním orgánem ve věcech občanského soudního řízení a v trestním řízení s výjimkou záležitostí, o nichž rozhoduje Ústavní soud a Nejvyšší správní soud.
  • Původně soud sídlil v Praze, v roce 1919 se ale přesunul do Brna, v 50. letech se vrátil do Prahy.
  • Po roce 1969 existovaly dva nejvyšší soudy: český se sídlem v Praze a slovenský se sídlem v Bratislavě.
  • Nejvyšší soud ČR se vrátil do Brna v roce 1993. Jako jeho sídlo byla vybrána budova dřívějšího Všeobecného penzijního ústavu  v Burešově ulici z let 1931 až 1932. V 80. letech byla rekonstruována a získala přístavbu mansardového patra a dvorního křídla. Mimo své sídlo si soud pronajímá šest detašovaných pracovišť.