Vinařům a špačkům začala přetahovaná o úrodu

Vinaři na jihu Moravy zatím úspěšně čelí rozmarům počasí, teď pro ně začíná další etapa boje o letošní úrodu. Nad vinicemi krouží hejna špačků, kteří dokáží sklidit vinohrad doslova za pár minut.

Réva přečkala zimu i letní sucho, hrozny zatím odolávají chorobám a plísním. Teď vinařům začal poslední boj: o téměř zralou sklizeň se přetahují se špačky. Nehlídat vinohrad byť jen na chvíli se nevyplácí. „Byly hlášeny případy, kdy velké hejno špačků dokázalo zhruba za půl hodiny sklidit i tři hektary vinohradů,“ potvrdil čejkovický vinař Michal Bureš.

Vinaři proto do vinohradů vytáhli obvyklý arzenál, který má mlsné ptáky od náletů odradit. Patří mezi ně děla, která v pravidelných intervalech střílí a hlukem ptáky plaší. „Intervaly jsou nastavené tak, aby se děla navzájem doplňovala a nestřílela všechna v jeden okamžik. Místní lidé jsou na to vesměs zvyklí, jsme vinařský kraj,“ popsal Bureš.

Vinař Michal Bureš o opatřeních proti špačkům (zdroj: ČT24)

Na děla si ale špačci časem zvyknou, účinnější jsou proto hlídači, kteří vinohrady střeží s plynovou pistolí v ruce. V poslední době se také rozmáhají papíroví draci, respektive dravci. Když ptáci uvidí roztažená křídla, mají z dravce strach. Naopak klasický strašák je úplně pasé – statická postava špačky neleká.

Největší nápor špačků vinaři čekají zhruba za dva týdny. Tehdy budou nad jižní Moravou přelétat ze severu na jih do teplých krajin. Právě tato hejna bývají nejhladovější. Špačci totiž potřebují nabrat sílu a jižní Morava je často jejich poslední šance. Hrozny na jihu Evropy už bývají sklizené. Navíc hrozí, že špačků bude letos víc. Kvůli teplému počasí se totiž v některých hejnech vylíhly dvě generace.