Seznamte se: Pražské stavební předpisy, varianta 3.0

Podle jakých pravidel se v Praze vlastně bude stavět? Tato otázka na jednu stranu tříští pražskou koalici. Současně ale působí dlouhotrvající nejistota problémy i úředníkům a politikům v jednotlivých městských částech. A kromě nich i developerům. V těchto dnech se všichni seznamují už s třetí variantou Pražských stavebních předpisů.

Poprvé aktuální verzi Pražských stavebních předpisů blíže představila Adriana Krnáčová (ANO) zástupcům městských částí v pondělí odpoledne. Připomínkovat je teď budou už potřetí.

  • První verzi bývalého primátora Tomáše Hudečka v ledu pozastavilo ministerstvo pro místní rozvoj.
  • Druhou verzi od náměstka primátorky Matěje Stropnického smetla ze stolu primátorka Adriana Krnáčová.

Primátorka Krnáčová své počínání zdůvodňuje tím, že proces, který vedl její náměstek Stropnický, nevedl ke zdárnému konci. Radní pro územní plánování Prahy 6 Eva Smutná (TOP 09) ovšem říká, že politici v městských částech teď budou začínat znovu, bez ohledu na čas, který už předchozím variantám stavebních předpisů věnovali: „Myslím, že jsou tam základní problémy, co se týče reklamy, oslunění a co se týče energetiky," konstatovala Smutná.

Developeři: Stropnického varianta byla nejhorší

Dlouhotrvající nejistota, podle čeho vlastně stavět, vadí i samotným developerům. Zvedá podle nich konečnou cenu jejich bytů. Zároveň ovšem tvrdí, že Stropnického varianta byla ze všech tří nejhorší, a krok Adriany Krnáčové vítají.

Václav Matoušek, ředitel společnosti Lordship, například konstatoval, že ve Stropnického variantě byla celá řada věcí, které skýtaly prostor pro korupci a zbytečné nátlaky od občanských sdružení, iniciativ, ale i od sousedů nebo od města.

Pokud Praha nebude mít novelu do dubna, o právo na vlastní stavební předpisy přijde

Podstatné nyní bude, jestli se aktuální verzi předpisů podaří včas schválit. Ministerstvo pro místní rozvoj totiž uvažuje o tom, že když Praha novelu nedá dohromady do dubna, právo na vlastní předpisy ji odebere. To by byl podle urbanistů nejhorší scénář.

Filip Tittl, architekt Institutu plánování a rozvoje a spoluautor Pražských stavebních předpisů, nutnost jejich existence odůvodňuje mnohem větším tlakem na zástavbu v hlavním městě: „Je potřeba mnohem víc nástrojů, které zástavbu omezují," dodává.

Pražské stavební předpisy mají zabránit třeba situaci, kdy těsně vedle patrové vily ve vilové čtvrti vyrostl o dost vyšší bytový dům.

Pražské stavební předpisy - verze 3 (zdroj: ČT24)