Kde ani déšť nepomáhá. Odborníci tvoří mapu sucha

Ani dva dny deště na začátku tohoto týdne některým místům nepomohly. Srážky z krajiny rychle odtekly a stav vodních toků se vrátil pod normál. Mnohé řeky opět hlásí sucho a jejich přítoky jsou často úplně bez vody. Situaci mapují i odborníci, kteří tvoří mapu nejsušších míst Česka.

Sucho decimuje zemědělce, snižuje hladiny řek, trápí zahrádkáře. Vedle viditelných dopadů má ale i mnohem plíživější podobu. Tu už čtyři roky studují vědci z brněnského vodohospodářského ústavu.

„Sucho vadí z mnoha důvodů. Vadí hlavně vodním organismům, které ztratí svoje původní životní prostředí, a z takových toků pak vymizí nejen ryby a raci, ale i spousta citlivých vodních bezobratlých,“ popsal hydrobiolog z Vodohospodářského ústavu Brno Petr Pařil.

S kolegyní odebírá vzorky například na Znojemsku. Tamní Gránický potok připomínají jen kameny v prázdném korytě, projít lze suchou nohou. Na jaře tam přitom bývá vody až po kolena. Lokalita patří mezi nejsušší a nejohroženější místa v Česku. Gránický potok vysychá pravidelně každý rok. Letos jeho korytem voda neproudí už 74 dní.

„Průtoky řek se velice rychle vrací na nízké až minimální stavy. Pokud by se mělo něco zásadního změnit, muselo by pršet minimálně 14 dní,“ upozornil generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský.

Hydrobiolog Petr Pařil o dopadech sucha (zdroj: ČT24)

Sucho potvrzují i odebrané vzorky půdy z okolí Gránického potoka. Koryto je takřka bez života. „V tomto vzorku by mohly být tisíce jedinců, ale objevuje se tady jenom pár jednotek,“ potvrdila laborantka Eva Hanáková.

Odborníci proto připravují mapu nejsušších míst republiky, hotová bude do konce roku. Pro vodohospodáře má být návodem, jak lépe s vodními toky hospodařit. Vodu do přírody může navrátit třeba vhodnější složení lesního porostu.