Blansko se každou noc noří do tmy. V části města nefungují lampy

Rozkopaná silnice i chodníky a navíc černočerná tma. Tak vypadá blanenská ulice Svitavská. Průtah městem prochází rekonstrukcí, kvůli které museli stavbaři odpojit pouliční osvětlení. Odstávka se dotkla i sousedních ulic. Město slibuje, že do konce srpna rozsvítí lampy alespoň v bočních ulicích, na hlavním tahu budou znovu sloužit až od konce září.

„Celá ulice až tam dozadu je úplně potmě. Není tam vidět vůbec nic. Jediné, co svítí, je budova autobusového nádraží,“ postěžoval si v noci ze čtvrtka na pátek jeden z obyvatel Blanska. Tamní ulice Svitavská a její blízké okolí jsou už řadu týdnů bez pouličního osvětlení. Brána Moravského krasu, jak se Blansku také přezdívá, se tak noc co noc noří do téměř jeskynní tmy.

Osvětlení nejvíc chybí v prostoru před vlakovým nádražím. Plocha je rozkopaná, i po setmění tam chodí desítky lidí, kteří téměř nevidí na krok. „Na cestu jsem moc neviděla, ale znám to tady,“ svěřila se jedna z kolemjdoucích. Jiní si na cestu svítili alespoň mobilními telefony.

Vadí vám chybějící osvětlení? Anketa mezi obyvateli Blanska (zdroj: ČT24)

„Při rekonstrukci ulice Svitavská muselo být odpojeno veřejné osvětlení, na tamní okruhy jsou napojeny i některé boční ulice,“ vysvětlil místostarosta Blanska Jiří Crha (ODS). Opravy pouličního osvětlení pak zdržely komplikace při překládce vodovodu, který narazil na skalnaté podloží a stavbaři tak museli hledat náhradní řešení.

V přilehlých ulicích, kde zatím také panuje tma, by se mělo začít svítit do konce srpna. V samotné Svitavské se pouliční lampy rozsvítí zřejmě až po dokončení oprav. „Hotovo by mělo být do 30. září,“ upřesnil Crha.