Krásu krasu ukáže návštěvníkům nový Dům přírody

Do hlubin jeskyní a lesů, pod hladinu devonského moře nebo na dosah unikátních rostlin a živočichů. Tam všude se mohou od 19. srpna podívat návštěvníci Domu přírody. Návštěvnické centrum s expozicí vzniklo v srdci Moravského krasu, v blízkosti Skalního mlýna a známých Punkevních jeskyní. Ročně by ho mohlo navštívit až 50 tisíc turistů.

„Teď vstupujeme pod hladinu devonského moře. Na modelech zvířat, která tu žila před 380 miliony lety, vidíme, jací živočichové vytvořili základ dnešního Moravského krasu. Návštěvník navíc může konfrontovat model s tím, co se ze zvířat zachovalo do dneška,“ popsal jednu část expozice vedoucí Správy CHKO Moravský kras Leoš Štefka.

Lidé se ale mohou podívat i na proces vzniku krápníků nebo model krajiny, která ukáže, co se nachází stovky metrů pod zemí. Kdo bude unavený, může zhlédnout 3D film o Moravském krasu.

V Moravském krasu otevřeli Dům přírody (zdroj: ČT24)

 „V něm vstupujeme do míst, kam se standardně návštěvník nepodívá – třeba do Amatérské jeskyně nebo Rudického propadání. V přírodě jsme měli možnost přiblížit se k živočichům a rostlinám, které člověk běžně nevidí. Ukážeme i unikátní rostlinu kruhatku Mattioliho, která v Česku roste jen zde, v propasti Macocha,“ láká Štefka.

Všechny expozice jsou umístěny v novém Domě přírody v blízkosti Skalního mlýna na Blanensku. Jeho zbudování přišlo na 86 milionů korun. Dům přírody v Moravském krasu je šestým svého druhu v Česku, návštěvníkům bude sloužit celoročně.  Pětici zpřístupněných jeskyní v Moravském krasu ročně navštíví na 350 tisíc lidí.