Víkendové dopravní komplikace v Praze - v metru i na Pražském okruhu

Prahu čekají o nadcházejícím víkendu dvě komplikace v dopravě. Metro na lince C mezi stanicemi Nádraží Holešovice a Kačerov nepojede v neděli ráno kvůli cvičení takzvaného blackoutu. Na Pražském okruhu pak budou kvůli údržbě uzavřeny Komořanský a Lochkovský tunel, a to od pátečního večera do nedělního poledne.

Kvůli cvičení nepojede metro na lince C

Na lince metra C mezi stanicemi Nádraží Holešovice a Kačerov nepojede v neděli ráno metro. Dopravní podnik bude cvičit výpadek elektrického proudu, takzvaný blackout. Místo metra budou cestujícím sloužit náhradní autobusy.

Zkouška začne v neděli v 01:15 a skončí zhruba v 08:00. První soupravy metra se znovu rozjedou nejpozději v 08:30. „Během zkoušky si v praxi ověříme nastavené procesy pro případ úplného výpadku elektřiny, zejména pak rychlost připojení záložního zdroje a skutečné odběry pro vybraný okruh stanic metra," vysvětlil ředitel dopravního podniku Jaroslav Ďuriš.

Náhradní autobusy budou vozit cestující v obou směrech po trase Nádraží Holešovice, Vltavská, Florenc, Hlavní nádraží, Muzeum, I. P. Pavlova, Vyšehrad, Pražského povstání, Pankrác, Budějovická a Kačerov.

UDÁLOSTI: Prahu čekají dopravní komplikace (zdroj: ČT24)

Zavřené budou i některé podchody

V průběhu cvičení dopravní podnik uzavře podchody u stanic metra Vltavská, I. P. Pavlova, Pražského povstání a Pankrác. U přestupních stanic Florenc a Muzeum zůstanou podchody otevřeny. „Cestující by zde měli dbát zvýšené opatrnosti, nelze totiž vyloučit pokles intenzity osvětlení," upozornil mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl.

Pro cestující bude k dispozici 25 informátorů. Na výluku budou upozorňovat informační tabule a hlášení.

Nedělní komplexní zkoušky navazují na předchozí dílčí zkoušky, které začaly před dvěma roky přípravou na cvičení Blackout a pokračovaly loni v létě dvěma dílčími zkouškami na lince B.

  • Srovnatelná výluka metra se naposledy odehrála vloni na jaře a na podzim roku 2012 ve stanicích Náměstí Míru a Dejvická a na podzim loňského roku ve stanici Pražského povstání. Tehdy podnik metro zavřel kvůli výměně výhybek.

Uzavřené tunely na Pražském okruhu

Komplikace čekají o víkendu i na řidiče na Pražském okruhu. Důvodem bude pravidelná údržba Komořanského a Lochkovského tunelu. Uzavřeny budou od pátku 21. srpna od 21:00 do neděle 23. srpna do 12:00

„Důvodem uzavírky jsou pravidelné zkoušky požárně-bezpečnostních zařízení, servis technologií, mytí tunelů a nutné opravy," uvedl pražský magistrát.

  • Objízdná trasa povede ve směru od D1 k D5 pro osobní automobily z D1 na ulici 5. května, dále po Jižní spojce a Barrandovském mostu ulicí K Barrandovu na Pražský okruh.
  • Nákladní vozy pojedou z D1 na Jižní spojku, odtud ale sjedou na Strakonickou a po Výpadové, K cementárně a Pod Lochkovem se vrátí na Pražský okruh.
  • Pro směr od D5 k D1 bude pro osobní i nákladní automobily platit stejná trasa.

„V souvislosti s tímto dopravním opatřením žádáme řidiče, aby věnovali zvýšenou pozornost dopravní situaci na objízdných trasách, protože i případná drobná nehoda může významně zkomplikovat dopravní situaci na těchto důležitých komunikacích," uvedl magistrát.