Jižní Morava zkoumá kapacity pro možný příliv migrantů

Jihomoravský kraj se připravuje na případný příliv běženců. Počet zadržených migrantů totiž roste. Úřady proto prověřují kapacity nemocnic i sociálních zařízení v regionu a hledají objekty, které by v budoucnu mohly být využity jako záchytná centra pro uprchlíky. Monitorování kapacit řešila bezpečnostní rada kraje.

Jižní Morava se chystá na možnost, že počet migrantů zachycených na území kraje poroste. Jen letos zadržela policie na jihu Moravy zhruba 850 běženců, což je o čtyřikrát víc než loni. Část z nich je nyní umístěna v zařízení ministerstva vnitra v Zastávce u Brna.

„Jižní Morava je v rámci České republiky vstupní branou pro běžence. Proto musíme být na jejich příliv připraveni, i když nevíme, kdy může nastat,“ uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Zdůraznil, že policie podle jeho informací již zareagovala na zvýšený počet běženců v kraji. Podle Haška počítají nejkrizovější scénáře s tím, že by na udržování pořádku v souvislosti s běženci dohlíželi v regionu také vojáci.

Kapacity hledá i stát

Hejtman doplnil, že vláda prostřednictvím ministerstva vnitra a policie hledá na jižní Moravě objekty, které by bylo možné využít jako případná záchytná centra pro běžence. Bližší informace zatím neuvedl. „Jsme totiž ve stadiu vyhledávání těchto objektů. Případná centra vzniknou pouze po diskusi se samosprávami a občany těchto lokalit,“ ujistil hejtman.

Jihomoravská bezpečnostní rada jednala o uprchlících (zdroj: ČT24)

Připravenost regionu na možné zvýšení počtu migrantů řešila bezpečnostní rada kraje, které se účastnili také tajemníci všech 21 regionálních bezpečnostních rad z celé jižní Moravy. Jedním z témat jednání byla i diskuse o případné integraci cizinců.

Mezi běženci zadrženými na jižní Moravě tvoří největší část Syřané. Přílivu uprchlíků z Blízkého východu a severní Afriky čelí v uplynulých měsících celá Evropa. V Česku se konalo již několik demonstrací jak proti běžencům, tak na podporu těchto cizinců, kteří ve svých vlastech často čelí násilí ze strany islámských radikálů nebo neúnosným ekonomickým a životním podmínkám.