Okem neviditelný – nejmenší brouk Evropy žije ve Veselí nad Moravou

Nejmenšího brouka Evropy objevili vědci ve Veselí nad Moravou. Přestože entomologové věděli, že se v České republice vyskytuje, dlouho ho nemohli najít. Brouk totiž neměří ani půl milimetru a žije ve vzácných choroších. K jeho objevení tak využili pomoc mykologů.

„Od tohoto choroše znám čtyři lokality, takže když mě pan Bezděk oslovil, tak jsem se na ně všechny vypravil a začal jsem na nich hledat. Jakmile jsem houbu našel, tak jsem ji dal do obálky, označil datem, souřadnicemi a biotopem a poslal,“ začal popisovat proces, který vedl k nalezení vzácného brouka, mykolog Roman Maňák. Jan Bezděk, který se snažil brouka Baranowskiella ehnstromi nalézt, jej nakonec opravdu objevil. Byl ale pouze v jedné z několika zaslaných obálek.

Najít choroš, ve kterém nejmenší brouk Evropy žije, není snadné. Právě proto znalcům brouků pomáhali mykologové. „Rozhodně se nadá říct, že by šlo o běžný choroš. Patří mezi ty vzácnější. Udává se, že v Česku je ve 30 až 40 lokalitách,“ potvrdil Maňák. Takzvaný Ohňovec škeblovitý, ve kterém brouk žije, roste z 90 procent na vrbách, ale výjimečně se můžu objevit i třeba na topolech.

  • Baranowskiella ehnstromi dorůstá velikosti od 0,45 do 0,55 centimetru a široký je deset milimetrů. Poprvé byl zpozorován ve Švédsku, Finsku a Rakousku. Poprvé popsán a zařazen do v roce 1997 Mikaelem Sörenssonem a pojmenován byl po entomologovi Bengtovi Ehnströmovi.
  • Zdroj: Wikipedia.cz

Nejmenší brouk Evropy je protáhlého tvaru, malý, štíhlý, dlouhý a je přizpůsobený tomu, že žije ve sporách choroše. Naopak největší evropský brouk je na život v houbě příliš velký. Roháč totiž může dorůst do délky až osmi centimetrů.