Ústavní soud odmítl stížnost ekologů proti výstavbě D8 přes České středohoří

Ekologové ze Společnosti ochránců životního prostředí Litoměřice neuspěli s ústavní stížností, kterou podali proti povolené výstavbě dálnice D8 přes CHKO České středohoří. Ústavní soud stížnost odmítl jako zjevně neopodstatněnou. ČT to zjistila z databáze ÚS.

Ekologové si u Ústavního soudu konkrétně stěžovali na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS), který zamítl jejich kasační stížnost. Už předtím neuspěli u ústeckého krajského soudu.

Úřady podle ekologů vydaly základní dokumenty ke stavbě - posouzení vlivu na životní prostředí (SEA a EIA) - v rozporu se zákonem, protože se k nim nemohla vyjádřit veřejnost. Materiály prý také nedostatečně posoudily jiné varianty trasy, které mimo jiné zahrnovaly ekology prosazovanou variantu s dlouhým tunelem pod celým Českým středohořím.

O trasu dálnice přes České středohoří se vedou spory už od 90. let. Do případu zásadně vstoupil Krajský soud v Ústí nad Labem v roce 2012, když zrušil územní rozhodnutí a následné rozhodnutí krajského úřadu o dostavbě dálnice D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi. Stavba v úseku se přerušila na 3 týdny. Stavební povolení ale zůstalo platné, takže v dostavbě dálnice D8 se mohlo pokračovat. Právě proti tomuto rozhodnutí krajského soudu podala Společnost ochránců životního prostředí zmiňovanou kasační stížnost.