V Trnové u Prahy se nedaří zlepšit pitnou vodu

Pro obyvatele Trnové nadále platí zákaz používání pitné vody. Její kvalita se podle rozborů ani po úpravě technologií nezlepšila. Kvůli překročení mikrobiologických i biologických ukazatelů se voda v obci se zhruba 350 obyvateli nesmí používat už od 12. června.

Polanská: Bude třeba hledat hlubší příčinu (zdroj: ČT24)

„Zákaz trvá dál, protože nedošlo k nějakému zlepšení,“ uvedla Libuše Polanská z krajské hygienické stanice. „Ukazatele překračují limitní hodnoty pro pitnou vodu,“ dodala. Provozovatelská společnost Reinwasser přitom minulý týden upravila technologie a počítala s tím, že výsledky rozborů už budou v normě. „My jsme ten efekt nenašli,“ dodala Polanská s tím, že bude potřeba hledat hlubší příčinu.

Podle právníka firmy Tomáše Kubíka firma zatím výsledky posledních rozborů nedostala. „Musíme vidět ty výsledky, uvidíme, co se změnilo, zlepšilo, nebo nezměnilo a nezlepšilo a budeme to odstraňovat dál,“ řekl.

Obyvatelé musí využít cisterny

Obyvatelé Trnové budou muset nadále používat vodu z připravených cisteren. Další kroky hygienická stanice stanoví až po jednání s provozovatelem. „Až se nám podaří s provozovatelem kontaktovat a proběhne ústní jednání, budeme moudřejší,“ uvedla Polanská.

Problémy s pitnou vodou se v nedávné době dotkly i obyvatel Prahy nebo Hrušovan nad Jevišovkou. V pražských čtvrtích Dejvice a Bubeneč byla voda kontaminována z kanalizace, v Hrušovanech hygienici v odebraných vzorcích našli komáří larvy. V Praze se nakazily zhruba čtyři tisíce lidí, bez vody bylo asi 32 tisíc lidí. Komise sestavená Pražskou vodohospodářskou společností dospěla k závěru, že za havárii může stáří sítě a špatné vedení vodovodu a kanalizace.