Snídaně z okénka, oběd na tácku. Batůžkáři počítají každou korunu

Rozdíl cen, které lze v lázeňské části Varů nechat za večeři, odpovídá rozpětí cen v historickém centru Prahy. Festivalový fanoušek musí být opatrný, co a kde jíst a pít. Jelikož festivalové passy a vstupenky letos podražily, stává se strava dalším bodem, který mu může neplánovaně navýšit rozpočet.

Vzhledem k tropickým teplotám, které provázejí festival od jeho zahájení, si filmoví fanoušci nejvíc stěžují na výdaje za nealkoholické nápoje: „První den se útrata vymkla mé kontrole. Během korzování mezi Puppem a Thermalem jsem zaplatil pět set korun jen za pití,“ říká učitel Martin Svoboda z Českých Budějovic, který přijel na festival se svou partnerkou. Půl litr vody stojí na kolonádě průměrně padesát korun, káva o dvacet korun víc. „Je třeba s tím počítat. Dnes už si hlídám, abych měl při přechodech z kina do kina stále naplněnou láhev,“ dodává Svoboda.

Zásoby pití pořizuje budějovický učitel nyní v supermarketu v centru města, který v termínu festivalu prodloužil otevírací dobu až do desáté hodiny večerní. Déle mají otevřeno také drobná občerstvení, některá dočasně zavedla nonstop provoz. „Prodáváme, dokud zákazníci chodí,“ informuje obsluha v pekařství u kina Čas.

Pamětníci, kteří přijíždějí na padesátý ročník festivalu, bývají z možností stravování překvapení. Před patnácti lety si z kinosálů v Thermalu odskočili do občerstvení v rohovém domě u mostku přes Teplou, vedle bývala prodejna lázeňských oplatek s kavárnou, tím se možnosti v těšném sousedství vyčerpaly. Dnes je prostor před Thermalem lemován občerstvovacími stany. Jejich zákazníci si počkají ve frontě a o místo k sezení zabojují, ale výběr je velký. Teplé obědy nabízí jídelna po boku hotelu Thermal, kde je zvlášť zóna pro běžné návštěvníky a VIP hosty.

Návštěvníci 50. MFF Karlovy Vary
Zdroj: ČT24/Sylvie Petráková

„Koupily jsme si festival pass, nějaké suvenýry a zaplatily ubytování. Zbývající kapesné jsme rozpočítaly a na den nám vychází 200 korun,“ přibližuje svou situaci Aneta, která bydlí v pronajatém pokoji spolu se třemi kamarádkami. Obědvá obvykle na trávníku před Alžbětinými lážněmi obložené housky. Do jejích finančních možností se ale vejde i polední nabídka většiny restaurací mimo kolonádu, jež nabízejí hlavní jídlo řádově za sto korun. Vyplatí se sledovat i speciální slevy pro držitele festivalových passů.

„K snídani jsem si dala palačinku z okénka do ulice blízko Národního domu za 40 korun, večer si rozdělíme pizzu a ještě nám zbyde na pivo,“ uzavírá Aneta, jejíž rozpočet na celý festivalový pobyt činí 4000 korun. S penězi bez problémů vyjde, jen noční zábavu v barech, kde stojí koktejl polovinu jejích výdajů za stravu na den, si musí odpustit.