Tábor pro uprchlíky už hledá první zaměstnance

Správa uprchlických zařízení už hledá zaměstnance připravovaného tábora pro uprchlíky ve Vyšních Lhotách v Beskydech. Nastoupit mají 1. září. Areál zatím ještě patří pod ministerstvo spravedlnosti, které tam chtělo otevřít věznici. Nyní se připravuje převod na ministerstvo vnitra. To chce na místo svážet především uprchlíky, kteří jsou v zemi bez dokladů a povolení k pobytu.

V první vlně se má do vesnice nedaleko hranice se Slovenskem nastěhovat kolem dvě stě padesáti běženců. Areál obehnaný plotem s ostnatým drátem má 75 tisíc metrů čtverečních a jeho kapacita je téměř 600 lůžek. Jsou tam také administrativní a skladovací prostory, kuchyně, jídelna či ošetřovny. Jak přesně by měl tábor fungovat, nechce ministerstvo vnitra zatím komentovat, protože objekt mu ještě nepatří.

Podle informací ministerstva vnitra i starostky obce by mělo jít o uzavřené detenční zařízení. Jeho obyvatelé tedy nebudou moci chodit volně po okolí tak jako v pobytovém táboře. Podobné zařízení pro zajištění cizinců je v Bělé pod Bezdězem a tamní lidé si na ně nestěžují. „Z hlediska bezpečnosti je to pro nás jistě lepší varianta než pobytové zařízení,“ uvedla starostka Dana Nováková, která chce svolat obyvatele, aby je informovala, co se v komplexu chystá.

Proti táboru vznikla na internetu petice

Starostka i další obyvatelé věří, že znovuotevření areálu přinese práci i lidem z vesnice. Správa uprchlických zařízení již inzeruje na serveru jobs.cz, že hledá vedoucího zařízení, jeho asistenta či asistentku a dalšího organizačního pracovníka.

Mnozí lidé se však uprchlíků obávají. Někteří vzpomínají na špatné zkušenosti z doby fungování pobytového a později záchytného tábora. Na internetu vznikla protestní petice, kterou podepsalo téměř 2,5 tisíce lidí hlavně z okolí. „Vyšní Lhoty jsou branou do Beskyd. Spousta lidí se tam jezdí rekreovat. Jsem z Frýdku a mám známé v Raškovicích a soucítím se všemi, kterých se to dotkne,“ uvedl v diskusi jeden ze signatářů.

  • Ve vesnici s 800 obyvateli byl tábor pro uprchlíky už v letech 1993 až 2009. Roku 2011 ho správa uprchlických zařízení označila za nepotřebný a nabídla ho k využití jiným státním institucím. Roku 2012 o něj projevila zájem vězeňská služba a připravovala otevření věznice s nejmírnějším režimem. Po amnestii bývalého prezidenta Václava Klause před dvěma lety se přeplněné věznice uvolnily a nové kapacity už nebyly potřeba. Mezitím ale opět vězňů přibylo. Ještě nedávno ministerstvo spravedlnosti zvažovalo, že věznici ve Vyšních Lhotách přece jen od ledna příštího roku otevře.

Vláda v těchto dnech rozhodla, že Česko přijme celkem 1500 uprchlíků – 1100 lidí z Řecka a Itálie, 400 z táborů, které nejsou na území Evropské unie.

Tábor Vyšní Lhoty hledá zaměstnance (zdroj: ČT24)