Komu patří Hukvaldský dvůr? Spor mezi obcí a církví rozhodne soud

Hukvaldy – Hukvaldský dvůr, více než půlhektarový areál v rodišti Leoše Janáčka, se stal předmětem sporu. O objekty bývalého statku a kravína se soudí Ostravsko-opavské biskupství s obcí Hukvaldy. Zdevastované budovy podle katastru patří obci. Ta na jejich místě hodlá vybudovat nové centrum. Biskupství ale zápis napadá jako neplatný a prostor chce získat samo.

Spor vede obec s církví o areál se třemi zničenými budovami, kterému dominuje kravín, postavený ve druhé polovině 19. století. V minulosti byl areál podle dochovaných zpráv i dobových fotografií udržovaným centrem obce. Hukvaldy areál dostaly od státu v roce 1991. Do katastru jej ale do roka, jak ukládal zákon, nezapsaly.

Církev je přesvědčená, že stát vydal tento majetek neprávem. Představu o novém využití areálu mají přitom obě strany sporu stejnou. Chtějí tam vybudovat místo s výstavní i koncertní síní nebo knihovnou. Kdo tyto plány nakonec uvede do života, rozhodne až soud. Kdy se touto církevní žalobou začne zabývat, ale zatím není jasné.

Události: O vlastníkovi Hukvaldského dvora bude rozhodovat soud (zdroj: ČT24)