Kapucíni mohou žádat o klášter v Opočně, soud jej přiřkl státu

Hradec Králové - Areál bývalého kapucínského kláštera v Opočně patří opět státu, nikoliv Královehradeckému kraji. Rozhodl o tom Krajský soud v Hradci Králové, který tak potvrdil verdikt Okresního soudu v Rychnově nad Kněžnou. Žalobu na určení vlastnictví podal Řád kapucínů. Změna vlastnictví umožní kapucínům žádat o vydání areálu v církevních restitucích. Chtějí jej bezplatně převést na město.

Podle krajského soudu je třeba předpisy vykládat tak, aby bylo v maximální možné míře dosaženo naplnění církevních restitucí. Stát a kraj tvrdily, že vlastnické právo přešlo na kraj řádně a zákony o církevních restitucích se na klášter nevztahují. Kraj přes deset let areál udržoval, roční náklady činily zhruba 200 tisíc korun. Soud však odmítl argument, že kraj majetek získal vydržením.

Právní zástupce kapucínů Tomáš Nahodil sdělil, že po obdržení písemného vyhotovení rozsudku podá řád katastrálnímu úřadu návrh na zápis vlastnického práva státu. „Klášter se stane vlastnictvím státu a řád požádá o jeho vydání podle zákona o církevních restitucích,“ uvedl Nahodil. Odhadl, že kapucíni by se od podání žádosti mohli stát vlastníkem kláštera zhruba do šesti měsíců.

Opočenský klášter
Zdroj: ČT24

Nahodil také potvrdil platnost dohody o následném převodu kláštera na město. Řád o klášter začal usilovat proto, aby se město dostalo k areálu bezplatně. Kraj totiž v minulosti bezúplatný převod městu Opočno odmítl a následně nabídl celý areál k prodeji. Znalec odhadní cenu vyčíslil na osm a půl milionu korun.

Město Opočno již začalo podle místostarosty Mariana Slodičáka (ČSSD) hledat pro areál kláštera vhodného investora. „Máme dohodu s Českou spořitelnou, že se pokusí najít vhodného investora, který by areál využil v souladu s představami města,“ řekl Slodičák. Areál leží v těsném sousedství hlavního opočenského náměstí a město v minulosti uvažovalo, že by klášter mohl sloužit ke kulturním a duchovním účelům.

Stát převedl budovu kláštera na kraj v roce 2003, kdy v objektu fungoval ústav sociální péče. Po přestěhování ústavu neměl kraj pro klášter využití a rozhodl se nemovitosti zbavit. Poté co kapucíni podali žalobu, kraj záměr prodeje stáhl.