Kraj soukromé škole nepovolil více studentů, přesto je má

Hradec Králové – Nedostatku žáků na středních školách se snaží Královéhradecký kraj zabránit i stanovením limitů pro obsazenost soukromých škol. Nyní krajští radní hrozí královéhradecké soukromé střední škole Sion, která vzdělává žáků více, než má povoleno. Podle radních tak činí bez souhlasu kraje a ministerstva, tedy nezákonně.

UDÁLOSTI V REGIONECH: Soukromé školy musí ustoupit krajským (zdroj: ČT24)

„Nesmí přijmout do školy více než 200 dětí. V době inspekce jich měli 221 a bylo přijato dalších 64 žáků,“ popsala současnou obsazenost královéhradecké soukromé školy krajská radní Táňa Šormová (za KSČM).

Škola přitom nedávno žádala o zvýšení kapacity z 200 na 480 žáků, při jednání krajské rady přišli požadavek podpořit i současní studenti s transparenty. „Ukázalo se, že zájem o studium především dálkového oboru je obrovský,“ uvedl  ředitel Křesťanského centra Sion, které školu zřizuje, Denis Doksanský. Rada tehdy škole sice limit zvýšila, ale pouze o 40 míst. Tím se ani nedostala k číslu 285, se kterým přišla radní Šormová. Podle Ondřeje Andryse, který je náměstkem ústředního školního inspektora, navíc rozhodnutí kraje nemá definitivní platnost. „Definitivní slovo má podle zákona ministerstvo školství, které s tím buď bude souhlasit, nebo s tím souhlasit nebude,“ poukázal. Míní, že škola bude muset vyrovnat přebytek žáků prostřednictvím přijímacího řízení.

Že je ve škole Sion více žáků, než je povoleno, přitom vyšlo naplno najevo až po jednání rady, ačkoli jde především o výsledek březnové inspekce. Škola po svém založení původně ujišťovala, že se rozšiřovat nechce. Nyní se ale staví proti kraji a jeho snaze omezovat soukromé střední školy na úkor poloprázdných, které zřizuje sám. „Kraj řeší svůj problém nedostatku žáků ve svých školách tím, že zabraňuje nestátním školám, aby přijímaly více žáků. Proti tomu bojujeme,“ uvedl ředitel Doksanský. Nad způsobem boje se ale podivuje i ministerstvo školství. „Pokud by škola opakovaně porušovala školský zákon či další předpisy, hrozí škole i výmaz z rejstříku škol,“ varoval náměstek ministryně školství Jaroslav Fidrmuc.

Náměstek ústředního školního inspektora ovšem poukázal, že kroky kraje jsou v souladu se státní vzdělávací politikou. „Obecně platí, že kraj má dlouhodobý záměr vzdělávání na svém území, který je v souladu se státním dlouhodobým záměrem. Nejde jenom o to, co si myslí lidé v té škole, co si myslí zřizovatel. Má to širší souvislosti,“ podotkl Ondřej Andrys.

Královéhradecký kraj se cítí ohrožen i dalšími soukromými školami. Kvůli vzniku soukromého gymnázia v Hořicích, proti kterému se stavěl, navštíví hejtman Lubomír Franc (ČSSD) ministryni školství Kateřinu Valachovou (za ČSSD). „Bylo slíbeno, že nebude ministerstvo rozhodovat proti doporučení kraje. Chci ji na to důrazně upozornit,“ podotkl hejtman.

Kraji se ale i s regulací soukromých škol nedaří přebytek míst na svých středních školách vyřešit. Nabídka převyšuje zájem a počet žáků. Odvahu k radikálnímu řezu zatím politici nenašli.