Muž se zodpovídá z pokusu podvést tisíce akcionářů hutí a železáren

Ostrava – Podnikatel Martin Horák se zodpovídá před krajským soudem v Ostravě z pokusu podvést více než šest tisíc drobných akcionářů hutě ArcelorMittal a Třineckých železáren. Podle obžaloby je přesvědčil, aby mu postoupili pohledávky za své akcie v hodnotě 220 milionů a sliboval je dvojnásobně zhodnotit. Jeho podnikání však bylo podle žalobce jen fiktivní. Peníze akcionářů se podařilo zachránit.

Vyšetřování případu trvalo tři roky. I když obžalovaný Martin Horák dodnes tvrdí, že nikoho nechtěl podvést, podle žalobce šlo právě o to. „Občanské sdružení obžalovaného nemělo žádný majetek, žádné sídlo ani posudek, který by opravňoval operovat s akciemi drobných vlastníků,“ vysvětlil státní zástupce Vít Koupil. Mluvčí ostravského krajského soudu Dalibor Zacha doplnil, že sdružení nemělo ani povolení k obchodování s akciemi.

Huť nabízela za akcii z kupónové privatizace 4 tisíce

K podvedeným patří Miroslav Krček a Ivo Polášek, kteří se roku 2010 spolu s tisíci dalšími nechali zlákat zdánlivě výhodnou nabídkou sdružení obžalovaného Centrum Consultant Finance. Nechali se zastupovat při jednání o cenách za akcie, které získali v kupónové privatizaci. ArcelorMittal v té době vytěsňoval drobné akcionáře a nabídl jim čtyři tisíce za kus. „Společnosti pana Horák jsem poukázal dvacet akcií. Sliboval, že jejich hodnotu zvýší,“ potvrdil Ivo Polášek. O své zkušenosti s obžalovaným vypodíval mimo jiné v pořadu Reportéři ČT, který se kauzou podrobně zabýval.

Budova ostravského krajského soudu
Zdroj: ČT Ostrava/Martin Straka

Většina akcionářů už dostala peníze zpět

Peníze akcionářů se podařilo zachránit. Když se totiž obžalovaný jako zprostředkovatel transakcí domáhal proplacení akcií, hutní společnost ArcelorMittal, které se jevily smlouvy s minoritními akcionáři podezřelé, a nebyla si proto jista, komu vyplatit peníze, je vložila do soudní úschovy. Akcionáři, které zastupuje šest zmocněnců, se k nim dlouho nemohli dostat. Potřebovali Horákův souhlas, ten ho ale odmítal dát a hrozilo, že peníze propadnou státu. Zablokované byly až do roku 2014. V současné době už akcionáři dostali peníze zpátky. Jde o téměř dvě stě milionů.

„Drtivá většina peněz už byla vyplacena. Poškození se nyní domáhají zaplacení nákladů za právní zastoupení a soudní poplatky, které byly s jejich uvolněním spojeny,“ vysvětloval zmocněnec šesti set akcionářů Zbyněk Vašinka. Tyto peníze by mohli dostat až po skončení soudu. Dalibor Zecha odhaduje, že soudní líčení potrvá nejméně rok.