Hradecká nemocnice nemusí platit za smrt dítěte

Fakultní nemocnice v Hradci Králové nemusí platit za smrt jednadvacetiměsíční holčičky, která v nemocnici zemřela v roce 2008. Žalobu, ve které rodina dítěte po nemocnici žádala tři miliony korun, krajský soud zamítl. Podle rodiny nemocnice podávala dítěti nadměrné dávky tekutin a zbytečně vysoké dávky sodíku. Rozsudek není pravomocný a právní zástupce žalujících Mario Švehelka podá odvolání k pražskému vrchnímu soudu. Především pochybuje o hodnotě znaleckých posudků, na nichž rozhodnutí soudu stojí.

Holčičku převezli do hradecké fakultní nemocnice ve vážném stavu v únoru 2008 ze svitavské nemocnice. Dostávala roztoky se sodíkem, které se používají při léčbě acidózy. Dítě přesto zemřelo.

Znalci v postupu hradecké nemocnice chybu nenašli. U dítěte šlo podle znalce o poruchu energetického metabolismu způsobenou dodatečně zjištěnou mitochondriální poruchou. Zároveň ale nemocnici vytkl nedostatečně vedenou zdravotnickou dokumentaci. Připustil také, že lékaři měli častěji sledovat hodnoty sodíku.

Ani soudce Jan Fifka neshledal v postupu nemocnice provinění proti předpisům nebo právu. Její korektní postup prý potvrdily oba znalecké posudky. Námitky žaloby vůči práci znalců a jejich údajné podjatosti soud odmítl.

Rodina žádá od nemocnice miliony za smrt dítěte (zdroj: ČT24)

Právník rodiny ale znalecké posudky i znalce samotné zpochybňuje. „První znalec byl bezprostřední podřízený lékaře, který to dítě léčil. Je nepochopitelné, že soud takovéhoto znalce nevyloučil pro podjatost,“ řekl Mario Švehelka. Navíc se pozastavil nad tím, že znalci mohli dospět k nějakému závěru, když zároveň konstatovali, že nevědí, kolik přesně dostalo dítě draslíku.