Česko a Rakousko posílí kvůli migrantům policejní hlídky na hranicích

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) jednal v Mikulově s rakouskou kolegyní Johannou Miklovou-Leitnerovou (ÖVP) o bezpečnostní a migrační politice obou zemí. Dohodli se na zlepšení komunikace mezi zástupci českých i rakouských samospráv a posílení společných smíšených policejních hlídek na hranicích. Nižšího počtu nelegálních migrantů v Rakousku i Česku chce Praha docílit i ostrahou vnější hranice, Budapešti nabízí dvacet policistů pro maďarsko-srbské pomezí.

Ministr vnitra hovoří o jednání s Rakouskem ohledně nelegální migrace (zdroj: ČT24)

„Dohodli jsme se na tom, že je potřeba zlepšit komunikaci mezi zástupci městských samospráv. Ujme se toho hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek a uspořádá setkání zástupců Jihomoravského, Jihočeského a zástupců na rakouské straně,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec. Na jednání s rakouskou ministryní Johannou Miklovou-Leitnerovou také diskutoval o nelegální migraci.

Podle ministra vnitra se počet utečenců dá v Česku nyní počítat na tisíce, v Rakousku i na deseti tisíce. „Deklarovali jsme připravenost České republiky pomoci svým zahraničním partnerům. Zároveň jsme partnery z Rakouska upozornili na to, že řešení vidíme ve společném tlaku na země, ze kterých migranti přicházejí. Především pak na Itálii,“ řekl ministr.

Budapešti chce pomoct nasazením dvaceti českých policistů na hranicích Maďarska se Srbskem. Právě přes tyto státy míří do Rakouska nejvíce uprchlíků, kterých už jsou desetitisíce. Česká republika nabídla Maďarsku policisty, techniku i peníze, a to od srpna. „Maďarsko ale projekt stoplo. Na konci července o tom budou jednat policejní prezidenti zemí Evropské unie,“ dodal Chovanec.

Policisté budou na hranicích bojovat proti převaděčství

Dalším tématem setkání tak byla také koordinace a posílení společných policejních hlídek. Ty budou zaměřené především na kontrolu státních hranic a migrační vlnu. Kontrolovat budou třeba mezinárodní vlakové spoje. „Funkcí smíšených zahraničních hlídek je také potírání kriminality v příhraničních oblastech a boj proti převaděčství,“ vysvětlila rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová.

Podle ní se na základě intenzivní spolupráce české a rakouské policie podařilo v minulých deseti letech snížit kriminalitu na česko-rakouských hranicích o 20 procent. „Toto spojenectví Rakouska a České republiky nemá pouze regionální význam pro tuto oblast, ale i pro další, jako je Maďarsko, Srbsko a Makedonie,“ pokračovala ministryně.

Dodala, že přes Maďarsko se do Rakouska dostávají tisíce ilegálních migrantů, a proto je potřeba policisty poslat i na maďarsko-srbské hranice a i jinam, kde je jich zapotřebí.

Rakousku nabídlo Slovensko pomoc s přijímáním uprchlíků

Rakousko se potýká s přílivem běženců. Ti do země přišli zejména z Blízkého východu a severní Afriky. Pomoc mu přislíbilo minulý týden Slovensko. Uvedlo, že dočasně poskytne ubytování až 500 uprchlíkům, kteří požádali o azyl v Rakousku. Měli by být ubytováni v Gabčíkovu na jihu země. Tam už byli uprchlíci ubytováni v minulosti. Tamní obyvatelé přijali informaci s nelibostí. Naopak Česko podle ministra vnitra Rakousku s ubytováním uprchlíků nepomůže. Nemá totiž pro další běžence dostatečnou kapacitu lůžek.

Vláda už dříve schválila přijetí 1500 uprchlíků do konce roku 2017. Letos by tak do Česka mělo přijít 400 utečenců, příští rok 700 a dalších 400 v roce 2017. Stát kvůli tomu chystá otevření nových záchytných zařízení.

Přijímání uprchlíků do ČR

Zhruba 1100 lidí by měla ČR převzít od Itálie a Řecka, 400 z táborů na Blízkém východě. 

Evropská komise už dříve navrhla povinné kvóty, podle kterých mělo být mezi další země Unie v příštích dvou letech rozděleno 40 tisíc syrských a eritrejských žadatelů o azyl z Itálie a Řecka. Unijní státy ale v červnu tento záměr zamítly a nyní o rozdělení uprchlíků vyjednávají.

Policie v Česku zadržela rekordní počet uprchlíků

O víkendu zadržela cizinecká policie v Česku 91 běženců. Za první pololetí letošního roku bylo podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové odhaleno celkem 3018 nelegálních migrantů, téměř o polovinu více než loni.

Od poloviny června, kdy začala platit zvýšená bezpečnostní opatření, zajistili policisté 707 utečenců. „Nejvíce zajištěných cizinců v počtu 296 evidujeme na jižní Moravě, konkrétně v Brně a Břeclavi. Následně 151 běženců v Praze, 80 pak v Ústí nad Labem, v Pardubicích 68 a dalších 65 nelegálních migrantů zjistila středočeská cizinecká policie,“ popsala Rendlová.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) letos podle odhadů dorazilo do Evropy 150 tisíc migrantů, většina z nich do Itálie a Řecka. Ve Středozemním moři pak od letošního ledna přišlo o život 1900 uprchlíků, což je dvojnásobné množství než za stejné období v loňském roce. Drtivá většina běženců se na náročnou a nebezpečnou cestu vydala podle OSN kvůli válce, násilnostem a útlaku ve vlasti. Velká část běženců pochází právě ze Sýrie, která je dlouhodobě sužovaná válkou.