Památník odposlechu v Lipnici: Oči, uši i ústa pravdy

Lipnice nad Sázavou na Vysočině je známá jako oblíbené místo spisovatele Jaroslava Haška i jako jeden z nejmohutnějších českých hradů ze začátku 14. století, málokdo ale ví o místních lomech. Lomy, které turisté a trempové začínají teprve objevovat, slouží zároveň jako památník odposlechu. V jednom z lomů je do skály vytesané ucho, o rok později, tedy v roce 2006, vznikla další část z třídílné skládanky památníku národního odposlechu, obří ústa pravdy. „Do toho ucha musí něco promlouvat a ústa se nabízela jako logické pokračování,“ vysvětluje kamenosochař Radomír Dvořák, který před deseti lety s nápadem památníků přišel. Posledním dílem vytesaným přímo do skály jsou Zlaté oči.

Ve skále nad zatopeným žulovým lomem u Lipnice nad Sázavou je vytesán památník odposlechu – Bretschneidrovo ucho, nazvané podle tajného policisty z Haškova románu Dobrý voják Švejk. Třímetrový ušní boltec vytesala skupina mladých kameníků pod vedením výtvarníka Radomíra Dvořáka z Havlíčkova Brodu.

V létě roku 2006 v dalším lomu vznikla Ústa pravdy, která našla inspiraci v reliéfu Bocca della Verita, v jednom z kostelů v Římě. O rok později jako završení Národního památníku odposlechu přibyly Zlaté oči (Starý lom), na kterých pracoval Radomír Dvořák sám. Patronem celého Národního památníku odposlechu je Richard Hašek, vnuk spisovatele Jaroslava Haška.

Památník odposlechu v Lipnici: Oči, uši i ústa pravdy (zdroj: ČT24)

Okolí Lipnice je opředené historií, právě tady se konal v roce 1912 první skautský tábor v Čechách, kterému velel profesor Antonín Benjamín Svojsík. Tehdy se pod hradem utábořili na celý měsíc. Turisté na Lipnici míří i po stopách Jaroslava Haška, ten tady na sklonku života psal Dobrého vojáka Švejka. Právě od hrobu spisovatele je zřejmě nejkrásnější pohled na hrad.

LEGENDY REGIONU: