U Vyškova vzplál les, hasičům pomáhal vrtulník

Jedenáct hasičských jednotek a vrtulník celé odpoledne bojovaly s požárem lesa a pole, k němuž došlo na kraji Vyškova. Oheň se podařilo uhasit po šesté hodině večerní, příčiny požáru ani výše škody zatím nejsou známy. Sucho umocněné stávající vlnou veder trápí Jihomoravský kraj už od začátku měsíce.

Oheň zachvátil osmihektarovou plochu u vyškovské místní části Lhota krátce před 15:00. Vrtulník na hořící porost shazoval z vaku vodu načerpanou z Opatovické přehrady. „Hořely tři hektary lesa a pět hektarů strniště. Na poli nebyly škody žádné, pouze v lese,“ uvedla mluvčí jihomoravských hasičů Pavla Pražáková. Sdělila také, že vrtulník se soustředil na část lesa, kde jsou dva rekreační objekty. „Požár se k nim velmi přiblížil, ale nakonec je nezasáhl,“ doplnila.

Jihomoravský kraj patří kvůli druhé vlně veder a dlouhodobě nízkému množství srážek k nejvyprahlejším regionům Česka. Už 3. července zde hejtman Michal Hašek vyhlásil kvůli vysokým teplotám stav nebezpečí; součástí opatření je zákaz rozdělávání ohňů nebo používání zábavní pyrotechniky. Opatrní by měli být nejen kuřáci při odhazování nedopalků cigaret, ale také zemědělci nebo dřevorubci. Část požárů vznikla totiž v uplynulých dnech kvůli závadám na jejich strojích.

Od minulého pondělí také hasiči v kraji vyjížděli k padesátce požárů lesů nebo polí. „Nárůst počtu požárů, na kterém se podílí současná klimatická situace, je trojnásobný,“ konstatovala Pavla Pražáková z Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje. Škody napáchané požáry činí milion korun. Dosud největší požár se stal v Lančově na Znojemsku, kde shořely tři hektary obilí. Na místě zasahovalo šest jednotek hasičů. Škoda dosáhla čtvrt milionu korun.

image_666281
Zdroj: ČT24

Česko bude vysychat i v dalších týdnech

Nebezpečí požárů podmíněné suchem přitom podle všeho jen tak nezmizí. Nad Česko se má sice dnes večer dostat studená fronta, bouřkové srážky ale rychle odtékají, než aby se vpíjely do půdy. Srážkový deficit navíc tuzemská krajina nabírá už od března, všechny další měsíce byly srážkově podprůměrné.

Totéž se dá podle meteorologů očekávat i v následujících čtyřech týdnech, nadále mají také převažovat bouřky – namísto klimatického deště. „Průtrž mračen ale neřeší srážkový deficit na celém území od Aše po Jablunkov,“ dodává mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Události: Vláda jde do boje proti suchu (zdroj: ČT24)