Historická loděnice v Jundrově chátrá a nemá využití, do demolice ale nesmí

Brno - Nejen hrady, zámky a církevní stavby jsou kulturními památkami. Poslední dobou se jimi stávají i běžnější budovy, které byly často využívány ke každodenním činnostem. Jednou z nich je i historická loděnice v Brně na břehu řeky Svratky, která pochází z druhé poloviny 19. století. Za letošní první pololetí po celém Česku přibylo podobných památek celkem dvanáct.

Historická loděnice je už přes dva roky prázdná. Důvodem je její špatný technický stav. Nosné trámy totiž napadla dřevomorka. „V současné době budovu univerzita nevyužívá, protože je v havarijním stavu,“ potvrdil Martin Veselý, který je kvestorem Masarykovy univerzity. Té objekt momentálně patří.

Budovu Masarykova univerzita získala v okamžiku, kdy stát převáděl část svého majeteku na jejich uživatele. Vysoká škola loděnici vždy využívala jako skladovací prostory pro sportovní náčiní. Ve špatném stavu totiž byla už v době předání. Právě kvůli němu zvažovali zástupci univerzity i možnou demolici objektu. „Byla to jedna z možností. Ne snad proto, že by se nám budova nelíbila,“ řekl Veselý.

Univerzita tak uvažovala o tom, že by pro loděnici našla nové využití. Nechala si proto zpracovat dva znalecké posudky, které ale oba potvrdily velké poškození nosných prvků. „V pěti bodech, ve kterých se hodnotí stav, tak je loděnice hodnocena od středu až po ten nejhorší stav,“ vysvětlil Veselý.

Loděnice v brněnském Jundrově je kulturní památkou (zdroj: ČT24)

Statut kulturní památky je pro loděnici přínosem i nevýhodou

Hledání dalšího možného využití je v současné době ještě těžší. „Situaci zkomplikovalo prohlášení loděnice kulturní památkou, protože musíme zachovávat určité postupy při opravě a postupovat ve shodě s památkovou péčí,“ okomentoval momentální dění kvestor. Dodal ale, že případným využitím by pro loděnici mohl být spolkový dům pro studenty Masarykovy univerzity.

Výši nákladů na takovou přestavbu ještě vysoká škola spočítané nemá. „Tím, že spadá pod památkovou ochranu, tak na jednu stranu bde snažší dosáhnout třeba na peníze z evropských dotací na opravu. Ale na druhou stranu celá ta rekonstrukce zase bude kvůli jejímu novému statutu složitější, protože musíme dodržovat určité postupy, materiály, řemesla,“ uzavřel Veselý. Za kulturní památku prohlásilo ministerstvo kultury 150 let starou loděnici letos v květnu.

Podle památkářů je potenciál budovy velký. „Její hodnota je nejen v tom, že se celou dobu používala pro jediný účel, ale také proto, že se zachovala v nedotčeném stavu. Při studiu historických pramenů jsme totiž zjistili, že se snad změnilo jen přístupové schodiště do patra,“ vysvětlil Pavel Wewiora z Národního památkové ústavu.

Hrázděnou budovu nyní chátrající loděnice v brněnské části Jundrov nechal u řeky Svratky postavit Německý veslařský klub. Ve spodní části budovy tak byly uskladněny lodě, v patře pak byl hostinec a společenská místnost pro setkání členů.

Celá oblast, kde byla loděnice postavena, má veslařskou minulost. Za první republiky tam totiž sídlily čtyři veslařské spolky včetně Českého veslařského klubu. Na Svratce také začínala s tréninky například i olympijská vítězka Miroslava Knapková.