Nelegální zařízení pro duševně nemocné v Karlovicích končí

Karlovice – Majitelka penzionu v Karlovicích na Bruntálsku Jana Hadámková, která dostala od krajského úřadu pokutu za nelegální poskytování sociálních služeb, oznámila, že zařízení ruší. V penzionu, ve kterém opakované kontroly shledaly nedostatky, žijí lidé s psychickým onemocněním nebo po léčbě závislostí. Bruntálský úřad už našel pro některé klienty náhradní ubytování.

Kontroly ukázaly, že penzion Jany Hadámkové nemá jen formální nedostatky a jeho uzavření je na místě. Krajský úřad Moravskoslezského kraje dal majitelce pokutu 200 tisíc korun, zákaz činnosti ale vydat nemohl. Podnikatelka se nakonec sama rozhodla, že podnik zavře. Šetření v ubytovně prováděly vedle krajského úřady i pracovnice oddělení sociálních věcí bruntálského městského úřadu. „Závěr je, že zařízení neodpovídá počtu ani potřebám klientů tam ubytovaných,“ sdělil mluvčí úřadu Jiří Ondrášek.

Nedostatečná strava, péče i hygiena

Podle ředitelky Charity Krnov Moniky Dudové nebyla v penzionu dostatečná péče, strava ani hygiena. „Chyběla tam osoba, která by o klienty celodenně pečovala, zajistila jim hygienické potřeby, vyprání prádla. Klienti byli znečištěni. A podle toho, co jsme viděli, nedostávali ani dostatečnou stravu,“ uvedla Dudová.

Nemocní či jejich zástupci přitom platili i 19 tisíc korun měsíčně. Tolik brala majitelka například za psychicky nemocnou důchodkyni Květoslavu Nečesalovou, kterou dala do pokoje velkého jen osm metrů čtverečních, navíc ho musela sdílet s třicetiletým mužem. Rodina ji tam umístila poté, co byla propuštěna z psychiatrické léčebny. Protože nemohli sehnat nic jiného, na doporučení nemocnice vyhledali zařízení Jany Hadámkové. Žena tam byla asi rok. „Museli jsme ji odtamtud dostat pryč. Bylo to opravdu nedůstojné. Vrátila se zpátky do psychiatrické léčebny,“ informovala nedávno dcera pacientky Zdeňka Spurná.

Nelegální sociální zařízení v Karlovicích končí

Nikdo si nestěžoval, hájí se majitelka

Jana Hadámková všechny výtky odmítá a neakceptuje ani pokutu. „S pokutou nesouhlasím. Všichni klienti jsou u mne dobrovolně a nikdy si nestěžovali. Pokutu mám asi za to, že jsme jim z dobré vůle pomáhali uklízet a vařit. Slavili jsme společně narozeniny, bylo to super,“ řekla.

Jejím zařízením prošlo vedle Nečesalové dalších šestnáct klientů z psychiatrických léčeben v Opavě a Bílé Vodě. Kontakt na penzion v Karlovicích, který neměl povolení poskytovat sociální služby, dostávali právě tam.

Kontakt dostali klienti v léčebnách

„Klienty jsme tam neposílali, ale pokud je rodina neměla kam dát, tak jsem jim dala kontakt, aby se tam zeptali,“ řekla sociální pracovnice léčebny v Bílé Vodě Hermína Buchtelová. Dodala, že jedna maminka, která dala do Karlovic syna, byla velmi spokojená. „Jen říkala, že je to tam dražší. Zpočátku jsme opravdu žádnou kritiku neslyšeli,“ řekla.

Sociální pracovnice psychiatrické léčebny v Opavě rovněž poskytovala klientům kontakt na zařízení Jany Hadámkové. „Poté, co jsme ale dostali volný přístup k seznamu akreditovaných poskytovatelů sociální péče a toto zařízení v něm nebylo, přestali jsme s majitelkou spolupracovat,“ uvedl náměstek pro léčebnou péči Libor Chvíla.